Възстановени архиви от ChurchBG.com
само за разглеждане и четене без възможност за писане
(всеки, който чете тези страници се съгласява с условията за ползване)

Започнато е преместването на старите текстове от архивите на ChurchBG.com към новия сайт Christian.bg

Кой е Исус Христос?
[ преместена в Christian.bg ]
Ако искате да знаете повече за тази уникална историческа личност прочетете тази брошура.
Истината за спасението
[ преместена в Christian.bg ]
Какво е да си спасен от грехивете си и да имаш вечен живот? Защо се нуждаем от Спасител?
Той зае моето място
[ преместена в Christian.bg ]
Истинска история за един морски капитан, неговите вътрешни борби и решението му да предаде живота си на Исус Христос в своя последния час.
Покаяние
[ преместена в Christian.bg ]
Имаш ли нужда от покаяние и как да го направиш?
Съвършената любов в Църквата
[ преместена в Christian.bg ]
За Божията любов в Църквата. Каква е тя и как да я изразяваме?
Как да се върнеш към първата си любов?
[ преместена в Christian.bg ]
Когато приемеш Исус Христос за свой Господ и Спасител твоята любов към Него е безкрайна. Ще позволиш ли на нещо или някой да спре тази любов?
Щастлив живот - Божият план за теб
[ преместена в Christian.bg ]
Бог желае неговите деца да живеят щастливи и доволни от това че Го познават.
Приятелството
[ преместена в Christian.bg ]
Приятелството е една обширна област на взаимоотношенията, която не може да се помести само в една брошура. Въпреки това, тук съм се постарал да представя основните черти на истинското, близко взаимоотношение, наречено приятелство.
Силни връзки, слаби връзки и социални мрежи
[ преместена в Christian.bg ]
Според теорията на Самюел Ленхард
Бог направи чудо с гръбнака ми
[ преместена в Christian.bg ]
След дълги години страдание Бог изцелява Галина Йочева от нейната немощ
Алергията не можа да устои пред Божията сила
[ преместена в Christian.bg ]
Как Бог изцелява алергията на едно момиче и нейния живот вече никога няма да бъде е същия. От Йорданка Йочева
Решението, което промени съдбата ми завинаги
[ преместена в Christian.bg ]
Свидетелството на едно седемнадесет годишно момче, което приема Исус Христос за личен спасител и това променя живота му напълно.
Великата Митническа Революция
[ преместена в Christian.bg ]
Вече и на най-простите в България е ясно, че очакваната революция в българските митници не се състоя. Символът на борбата против корупцията в митниците, бившият държавен ревизор Емил Димитров, подаде оставка. С него си отива и надеждата, че някой може да се справи с корумпираните митничари.
Столипиново и провалът на социалната демокрация
Държавата отново отстъпи пред исканията на пловдивските цигани. Космическите суми за изразходвана електроенергия не са заплатени, но Столипиново и ?Шекер Махала? отново имат ток. И отново в дворовете греят печки, край които се пие ракия. И отново ?гяурите?-пенсионери плащат за неспособността на държавата да събере вземанията си от тази най-привилегирована етническа група в България ? българските цигани.
Данъчните отличници: Монополите
[ преместена в Christian.bg ]
Българската телекомуникационна компания била данъчният отличник на България, стана ясно от вестниците тази седмица. Най-големи печалби и най-точно покрити ?задължения? към бюджета. Компания за пример, с други думи. Ударникът в републиканското социалистическо съревнование. В същото време тревогата е, че никой не иска да плати висока цена за приватизацията на БТК.
Държавата срещу частното оръжие: Сатанински поход срещу свободата
[ преместена в Christian.bg ]
Генерал Бойко Борисов се провали в опита си да възстанови строгия контрол върху частното огнестрелно оръжие. Идеята му за изкупуване на ?излишното? частно оръжие се оказа финансово неизпълнима; държавата трябваше да похарчи около 2.5 млн долара от своя изтънял бюджет.
Седем ценни урока за ефективно служение
[ преместена в Christian.bg ]
Пастор Франк Хюстън, сега на 77 г., има над 50 годишен опит в служене на Господа. Той е основател Сидни Крисчън Лайф Сентър, Австралия и е основал над 70 църкви по света (включително Хилс Крисчън Лайф Сентър ). Той беше помолен да посочи седем ценни урока за служене на Господа ефективно.
Китай
[ преместена в Christian.bg ]
Поне 100 лидери на една от най-големите домашни църкви в Китай са били арестувани при масивна акция на силите по сигурността.
Бизнесмен предлага на младежи обучение за успех основано на Библията
[ преместена в Christian.bg ]
Един от най-успешните афро-американски бизнесмени иска да замени културата на рапа и наркотиците като привлича младежи търсещи начини да се справят с проблемите си. Той им предлага обучение за успех основано на Библията.
Денят на Шефа
[ преместена в Christian.bg ]
Може би не знаете какъв празник е 15 април? 15 април е денят на Шефа. На 15 април всяка година българската държава ясно показва на всички български граждани кой е Шефа.
30-дневен план за превръщане на България в свободна и просперираща нация
[ преместена в Christian.bg ]
В своята първа предизборна кампания Симеон Втори ? или, както хората с комплекси предпочитат да го наричат, Симеон Сакскобурготски ? поиска от народа на България 800 дни, за да оправи България.
Посредствеността
[ преместена в Christian.bg ]
Сряда, неделя, сряда, неделя, сряда, неделя, сряда, неделя, сряда, неделя... Докога може да продължи това?
Властелинът на пръстените: Триумфът на християнския мироглед
[ преместена в Christian.bg ]
Най-великият християнски писател на 20 век - Дж. Р. Р. Толкин - създава безсмъртни произведения, в които използва символиката на езическите религии, за да създаде християнски приказки, и така да плени приказния свят за Христос. За съжаление християните не го оценяват. . .
?Няма не искам, няма недей. . .?: Демократичният възглед за държавната власт
[ преместена в Christian.bg ]
"Властта е за да служиш на хората," заяви Симеон Втори. Но дали наистина хората искат услугите на властта? Здравият разум ни показва, че обикновените хора не искат властта да им служи.
Домашното училище: Единствената вярна стратегия за християнското образование
[ преместена в Christian.bg ]
Една статия в Уолстрийт Джърнъл показва, че децата, обучавани у дома, превъзхождат своите връстници, които са обучавани в държавни училища. Това е признание за победата на най-разпространеното християнско движение в САЩ - домашното училище. Въпросът е кога християните в България ще започнат да подражават на своите американски братя и сестри за истинските неща?
Чий празник е 24 май?
[ преместена в Christian.bg ]
Има ли въобще някой днес в България, който да си спомня за какво беше създадена славянската азбука? И дали има някой, който наистина да продължава делото на братята Кирил и Методий?
Какво Исус би казал на Хари Потър?
[ преместена в Christian.bg ]
През последните няколко години светът е под влиянието на явлението потърмания. Това, което се извършва пред нашите очи, е наистина забележително. Бестселърите на Джоу Роулинг са завладели въображението на хора от всички възрасти по целия свят. Когато бе пуснат на големия екран филмът по първия роман, ?Хари Потър? веднага се превърна в един от най-гледаните филми. Но сред целия този успех, има също така и нарастваща загриженост.
Премиерът се срещна с лидерите на Евангелските църкви
На 2 май 2002 премиерът Симеон Сакскобургготски прие на едночасова среща представителите на основните евангелски деноминации в България. На срещата министър-председателят Сакскобургготски се е интересувал от работата и проблемите на Евангелските църкви в станата.
Всички вероизповедания трябва да са равнопоставени
Преди около месец в ръководството на Дирекцията по вероизповеданията се извършиха промени. Директорският пост зае видният български учен, преподавател, декан на Богословския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", доц. Иван Желев. Какви цели и задачи си поставя новият шеф на дирекцията? Какви приоритети има? За всичко това с доцент Желев разговаря Илия Ангелов.
Зрялост в църквата
[ преместена в Christian.bg ]
Споделям ви нещо, което е било скрито дълбоко в мене за дълги години. Преди малко повече от година бях силно предизвикан и тези думи извряха от мене като гейзер. Вярвам това е защото има голяма нужда нещата в нашите църкви да се променят драстично.
"Нямаме друг цар освен Цезаря": Истинската религия на папското посещение
[ преместена в Christian.bg ]
Папа Йоан Павел II не спомена нито веднъж за своя Началник - Исус Христос. И това не се дължи на старческо забравяне, а на осъзната идеология. Тоталната държава е истинският бог на Ватикана, и посещението на папата в България беше сеанс на поклонение пред този бог.
Шоу
[ преместена в Christian.bg ]
От Данаил Налбантски Имам си една мечта: да ме поканят в ?Шоуто на Слави?. Ден и нощ си бленувам как ще обявят името ми, как ще изляза и ще поздравя публиката и бенда, как ще седна на оня, шарения диван. Намислил съм си разни реплики, с които ще смая публиката и ще получа разни аплодисменти. Знам какво ще напиша накрая в голямата книга. Всичко съм подготвил до последната подробност.
Защо не искам да коментирам Star Wars на Лукас?
[ преместена в Christian.bg ]
Въображението на Джордж Лукас е превъзходно. Уменията му да изразява това въображение във филм са почти съвършени. Но неговата идеология е отвратителна и чудовищна. . .
Ще има ли скоро лицензионен режим за дишането?
[ преместена в Christian.bg ]
Обещанията на Симеон Втори за намаляване на броя на лицензионните режими се оказаха поредната политическа лъжа. Нито един лицензионен режим не е отменен досега, но пък се въвеждат нови лицензи - някои от които откровено налудничави и безсмислени. За тези от нас, които осъзнаваме официалната религия на съвременното общество - вярата в Тоталната Държава - това не е изненада. В скоро време можем да очакваме и лицензионен режим върху дишането. . . .
Къде е истинската съдебна система?
Всички искат действуваща съдебна система. Но на основата на официалната религия на съвременното общество - светския хуманизъм - не е възможно да има такава съдебна система. Светският хуманизъм е шизофреничен; той винаги е принуден да се люшка между две непримирими крайности - анархията и тиранията. затова той не може да произведе истинска ефективна съдебна система. Само библейското учение може да създаде такава система. Но затова е нужно религиозно съживление и то първо в Църквата.
Все повече служители искат да се покланаят на Бог на работното си място
[ преместена в Christian.bg ]
Фирми разрешаващи религиозни дейности в ежедневието на служителите си заявяват, че има все повече работници, търсещи възможност да се включат в духовни занимания на работното си място, твърди "Уолстрийт Джърнал". Изявите на вяра варират от доброволни събрания за молитва и библейски изучавания на територията на фирмата до отделяне на специална стая за молитва.
Време е за открита игра
Бразилският национален отбор по футбол превърна своята победа в своеобразна евангелизация. И това не е изолиран случай. Все повече християни по света открито заявяват царските права на Христос във всяка област от живота. Християнството започва "открита игра" срещу езическия свят. И не само игра, а цялостен кръстоносен поход за завладяване на земята и земните институции за Христос. Само българските християни все още са в плен на лъжата на диспенсационализма, която парализира Църквата и прави християните обществено безсилни. Време е това да се промени.
Демокрация, конституция и политическо идолопоклонство
Всяко идолопоклонство е ирационално. Идолопоклонникът взема парче дърво, част от него хвърля в огъня, а другата прави на бог и му се кланя. И въпреки очевидната лудост на това поклонение, той дори не си позволява да се усъмни в истинността на своя бог. Демокрацията е идолопоклонство и е също толкова налудничава и ирационална. И това може да се види навсякъде в политическата практика днес.
Приказки в сегашно време - двамата братя
Обичате ли приказки? Ето една поучителна за Църквата...
"Калвинизмът и Новото време - Аспекти на взаимодействие"
Дипломна работа на Радослава Петкова. Това е една от най-добрите дипломни работи, писани от български християни. Заслужава да я прочетете.
Какво стана с ?банката млади кадри? на СДС?
Прехвалената инициатива "банка млади кадри" на СДС умря още преди да се е родила. Защо? И какви са изводите от това?
Децата на проповедниците често плащат цена заради служението
Проучване на списание разкрива, че много деца на пастори никога не се чувстват близки със своите родители.
Древният Ефес, незаконната милост и безплодието на цивилизацията
Древните гърци отдавна са мъртви. Но те все още могат да ни научат на някои уроци.
Полковник Миланов и ?правото на по-силния?
Началникът на НСБОП, полковник Румен Миланов, усети на собствения си гръб несправедливостта на "правото на по-силния." Така поне веднъж той разбра какво чувствуваме ние, когато трябва да понасяме на нашия гръб ориенталския деспотизъм на държавата и нейните чиновници.
Кога хората противоречат на Божията истина?
Кога хората противоречат на Божията истина?
Митницата: Революционният авангард на първобитния строй
Според общоприетото пропагандно клише, целта на митницата е да "защитава родните производители." Нека да си представим, че това наистина е вярно, и да видим докъде ще ни доведе тази логика.
Науката и Библията
През 20ти век ние сме свидетели, че съществуването на Бог е доказано и че свръхестествения произход на Библията е факт.
Националната конференция на БХСС
[ преместена в Christian.bg ]
От 19 до 22 септември, 2002 г., в Първа Евангелска Баптистка Църква във Варна ще се проведе Националната конференция на Българския Християнски Студентски Съюз. Главен говорител ще е Гилбърт Ленъкс от Англия, а поучението ще е върху Деяния на апостолите и посланията на Павел.
Българска Мисионерска Мрежа - Новини от Индия
[ преместена в Christian.bg ]
От Иво Шaтровски, Индия С Божиятa блaгодaт ви пишa от Индия ? стрaнa където живеят 1 милиaрд и 50 милионa души и където сме призвaни дa рaботим зa Царя и дa събирaме плод зa вечен живот.
Какво вярвате в ChurchBG.com?
Както много от редовните посетители на сайта вече са видяли във форумите на ChurchBG.com "се вихри" сериозна дискусия относно десятъка - да даваме или да не даваме, къде и как да го даваме... Искам публично да отговоря на един основен въпрос, който получавам от време на време свързан с подобни дискусии и появилите се противоречия в публикациите...
ДОМАШНА ЦЪРКВА?
Екклесия е думата използвана за църква в Писанието. Значението на тази гръцка дума е хора, който са призвани извън т.е. хора призвани извън този свят в служба на Бога. Исус в Матей 16:18 казва: "Пък аз ти казвам, че ти си Петър и на тази канара ще съградя Своята църква; и портите на ада няма да й надделеят". За съжаление в българския текст не може да се види играта на думи, която Исус използва тук.
Молитви на открито в София
[ преместена в Christian.bg ]
От 5 до 15 октомври 2002 г. в столицата ще се проведат молитвени събрания, пред централният вход на Южен парк, водени от Д-р Т. Л. Озборн и неговата дъщеря Ладона Озборн. Вход свободен.
Българска Мисионерска Мрежа - Новини от Индия
[ преместена в Christian.bg ]
От Иво Шaтровски, Индия Пиша ви този бюлетин от Варанаси и сърцето ми плаче. Това е най-свещеният град за 880 млн. хиндуисти в Индия и по света. От тук тече и тяхната свята река - Ганг. Варанаси е градът на Шива (един от главните им богове, наричан Разрушителя и буквално тук всичко е разруха).
Пенсионната система в България е обречена на провал
И никакви финансови, икономически и политически механизми не могат да помогнат. Едно цяло поколение от твърдолинейни егоисти навлиза в пенсионна възраст.
Защо трябва да подкрепим финансово ChurchBG.com
Ивайло ни предлага една възможност да постигнем големи резултати със съвсем малки усилия и жертви. Всеки християнин, който се чувствува отговорен пред Бога за делото на Благовестието, трябва да я използва. Едно конкретно предложение за действие.
Новини от Менора Прес
От Росица Петрова, МЕНОРА ПРЕС Радвам се да ви съобщя, че излезе от печат дългоочакваната книга на Дейвид Уилкерсън ?Малките хора?. В нея авторът разказва за борбите и победите, с които той и неговите помощници са се сблъскали в ранните години на служението ?Тийн Чалиндж?, което работи с наркомани.
"Десятъкът: Отминаваща сянка или поклонение" - от Венци Данев
С тази своя статия Венци Данев удря право в сърцето на проблема за десятъка. Десятъкът е поклонение. Всички други съображения - издръжката на Църквата, обещаните благословения, злоупотребите на пасторите - са второстепенни.
Десятъкът - отминаваща сянка или поклонение
Тук ще се опитам да разгледам темата за десятъка, която от една страна е пренебрегвана, а от друга, тема с която често се злоупотребява. Но преди да преминем към детайлите нека първо начертаем основната рамка на картината на Божието откровение и Неговия спасителен план за човечеството, в които десятъкът има своето заслужено място.
В отговор на атеизма
Искам да се извиня, за това че статията не е на български език, но това е въпрос само на време. Статията не е моя, а на наша сестра в Христа, която познавам добре. Надявам се да бъде благословение за всички които я четете. И нека Божията мъдрост да бъде в вас.
Аудио Библия
[ преместена в Christian.bg ]
Нуждаете ли се от Бибилията в аудио формат на касети или компакт дискове? Или може би в МР3 формат? Или може би знаете за някой, който по една или друга причина няма възможност да чете, но би могъл да слуша Божието слово на касети или компакт дискове. Повече информация можете да видите ТУК
Национална Мисионерска Конференция
[ преместена в Christian.bg ]
На 15 и 16 ноември в гр. Пловдив, в молитвения дом на църква ?Живот чрез Христа?, ул. Стефан Ботев 71 ще се проведе Национална Мисионерска Конференция (НМК). В бюлетина за м. септември Ви посочих датите 1 и 2 ноември, но впоследствие разбрах, че по това време във Варна се провежда Национална конференция на филма "Исус".
Новини от Индия и "Доколко сме смели "
От Иво Шатровски Възлюбени, в I Летописи 11 гл. е даден един особено поучителен пример за нас християните. По онова време Давид наскоро беше възцарен за цар на Израил и почти нямаше евреин, който да не иска да угоди на царя си по какъвто и да е начин.
Истинските причини за безработицата
Те са морални, естествено. И затова за тях не може да има политически или икономически решения.
Държавното образование: Истинското лице на звяра
Нацизмът и комунизмът не са мъртви. Те имат план за изкореняване на християнството - чрез държавното образование. Целта на държавното образование е да отнеме децата от родителите им и да ги възпита като покорни слуги на тоталната държава.
Три пъти ?ура? за героичните швейцарци!
Те истински вярват, че "всеки човек е надарен от своя Създател с определени неотменими права, главните от които са Живот, Свобода и Собственост." Затова преуспяват. Но и затова са мразени от алчните бюрократи и техните подчинени медии.
За техническите проблеми на ChurchBG.com
[ преместена в Christian.bg ]
Уважаеми потребители и посетители на ChurchBG.com, През последните дни имаше прекъсвания в работата на сървъра на BGCompanies.Net (където е разположен ChurchBG.com) поради подновяване (ъпгрейд) на работния софтуер. Молим Ви за извинение за причиненото неудобство и се надяваме това да не е основание за неудовлетвореност от услугите на този сайт.
Противозачатъчни средства (Контрацептиви)
От Гергина Кирякова Гергина Кирякова провежда семинари в църквите на територията на България по въпросите на брачните и предбрачните взаимоотношения. Това е едно подробно описание на противозачатъчните средства, сведения за тяхното използване, за предимствата и недостатъците им. Всичко това от научна и християнска гледна точка.
Секс преди брака (1 Сол. 4:3-8)
От Гергина Кирякова Гергина Кирякова провежда семинари в църквите на територията на България по въпросите на брачните и извънбрачните взаимоотношения. В тази статия тя разглежда въпроса за секса извън брака и неоспоримо негативните последци от него.
Мастурбацията
От Гергина Кирякова Гергина Кирякова провежда семинари в църквите на територията на България по въпросите на брачните и предбрачните взаимоотношения. В тази статия тя разглежда един въпрос, който се смята за "срамен" от много християни, но всъщност е важен като всички останали свързани със сексуалността. Тук се дава отговор според Словото на Бог - Библията.
Сексуалност при самотните
От Гергина Кирякова Гергина Кирякова провежда семинари в църквите на територията на България по въпросите на брачните и предбрачните взаимоотношения. Дали самотата е нещо лошо или тя може да ни даде по-големи възможности да служим на другите? Как да се справим със самотата?
Турция, ислямистите, и тихата естествена смърт на светската демокрация
Светската демокрация в Турция е на смъртното си легло. Идването на власт на Реджеп Ердоган е поредният симптом за това. Какви са причините за смъртта на демокрацията?
Сборник от песни, басни и размишления
Още един поглед върху действителността в стихотворна и друга форма.
Аборт
От Гергина Кирякова Гергина Кирякова провежда семинари в църквите на територията на България по въпросите на брачните и предбрачните взаимоотношения. Тази статия разкрива библейската истина за аборта.
Тринадесета пенсия - нищо ново под слънцето
[ преместена в Christian.bg ]
Г-жа Лидия Шулева - министър на труда и социалните грижи - заяви, че пенсионерите ще получат тринадесета пенсия за Коледа. За целта вече били отделени 100 000 000 лв., част от спестените от министерствата 500 млн. (или 4% от планираните разходи)
България в НАТО: Имагинерните ползи срещу реалните разходи
Естествено, всяко решение носи със себе си ползи и разходи. Някои реални, други въображаеми. . .
АЕЦ и истинската официална религия в България
За или против АЕЦ? Няма никакво значение. Въпросът въобще не е толкова важен за обикновения българин. Тогава защо са толкова разгорещени дебатите?
Какво стана с разделението на властите?
Изпълнителната власт в България се подиграва на съдилищата. Това показва, че "разделението на властите" е измама. Правото на силния е единственият фактор в общественото устройство на светската демокрация.
Един милион новородени християни до 2010 година в България
[ преместена в Christian.bg ]
Един милион новородени християни до 2010 година в България или Манифест* на промяната, реформацията и съживлението
От Георги Бакалов
Нов модератор в ChurchBG.com
[ преместена в Christian.bg ]
Бих искал да Ви информирам официално, че Божидар Маринов (bojidar) получи права за контрол върху публикациите във форумите и статиите в сайта и ще може да следи заедно с мен за отклонения от основните учения на Библията. Това от друга страна ще го лиши от възможността да заема активно страна при спорове и възникнали противоречия между посетителите. Ивайло Тинчев, администратор на ChurchBG.com
За какво си струва да живееш, за какво си струва да умреш?
Според съвременната история в езическите университети, религията е опасно нещо, защото в миналото са били избити десетки хиляди хора в името на религията. Интересно, в името на какво бяха избити стотици милиони през двадесети век?
Четирите есхатологични схеми
Поради големия интерес на всички християни относно, това което предстои да се случи, тази кратка информация за различните течения в християнския свят по този въпрос, ще даде необходимата яснота.
НЕ МОЖЕШ ДА ДАВАШ ПО-ДОБРЕ ОТ БОГ от Р.У.ШАМБАХ
Бог е най-добрият дарител в света. Затова е и тази книга ? да ви покаже, как Бог продължително дава на онези, които Му се покоряват, понеже не можеш да даваш по-добре от Бог!
Индекс на Грабването
Борсите си имат своите индекси на цените и на покупко-продажбите. Валутните пазари си имат своите индекси на обменните курсове. Метеоролозите имат всекидневно следене на температури, налягане и влажност. Църквата има своя пророчески Индекс на Грабването. Следете го всеки ден! Когато Индексът е над 145, затегнете коланите! Може би тази нощ ви предстои излитане.
?Словото стана плът?: Забравеното наследство
Празникът Рождество Христово е основан на библейските думи, "Словото стана плът и пребиваваше между нас." На основата на тези думи ранните християни променят света като изграждат християнска цивилизация. Съвременните християни са изоставили това наследство.
Лични нападки, упреци и обиди
[ преместена в Christian.bg ]
Напоследък разговарях лично с няколко от членовете и редовните посетители на ChurchBG.com и всички са на мнение, че в дискусиите и коментарите понякога се използват личностни нападки, упреци и обиди, което създава неприятна атмосфера и така общуването не е ползотворно. Затова искрено Ви моля...
За православието
В наши дни Българската Православна Църква (БПЦ) е обект на много критики и похвали. На единия полюс са тези, които величаят ролята й в историята на България, ...
Неуморните строители на пенсионната пирамида
Правителството се бори за "изваждане" на "сенчестата икономика" на светло. Това никога няма да стане. Защо? Ами защото данните ясно показват, че осигурителната система е финансова пирамида. Никоя финансова пирамида не може да устои дълго време без да се срути. Дори да е подкрепена от полицейската сила на държавата. Статия от Дамян Кънев.
БММ - Мисионерски бюлетин за месец Януари 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
От Иво Шатровски Възлюбени, невярващите си честитят Новата Година като казват "За много години". Християните от своя страна се поздравяват: "За вечен живот". Едните се надяват да живеят много години тук на тази земя искайки по - добро съществуване, другите се надяват за вечния живот в Новото небе и Новата земя. Това беше малко въведение към темата...
Покана за господство: Пазарът на труда и неговите възможности за евангелизация
На пазара на труда има голямо търсене на способни, образовани, почтени фирмени служители. Работодателите са в сериозен проблем. Това е отворена възможност за християните да се намесят и да постигнат господство чрез служение.
Джебел - трамплин на българските мисионери за ислямския свят
От Симеон Кръстев В Джебел, малко градче близо до Кърджали от четири години живее едно много симпатично мисионерско семейство. Техните имена са Димитър и Миглена (Таки и Меги) Бозеви. Имат две много сладки деца ? Йоан на пет и Емануил на три години, които вече говорят английски, понеже цялото семейство се готви до една-две години да замине за Турция.
БММ - Мисионерски бюлетин за месец Февруари 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
От Иво Шатровски Църквата в днешно време се намира в същото положение както Израел на изток от Йордан, точно преди да прекоси реката и да завладее Обещаната земя. Когато те се изправиха пред стените на Ерихон, задачата да превземат този град не им изглеждаше никак лесна. Бог обаче беше насърчил Исус Навиев и всички останали с думите: ?Не бойте се, не се страхувайте, Аз съм с вас.?
Рапсодия в сиво
Сивата икономика е безсмъртна. Никоя държава не може да се справи с нея. Има поне четири причини за това.
Еволюция и Сътворение (възрастови доказателства)
Еволюцията не е научен факт, а сляпа религия. Научните изследвания показват това все по-ясно. Това особено ясно се вижда във въпроса за възрастта на Земята и Слънчевата система. Просто не е възможно те да са по-стари от няколко хиляди години . . . ако човек реши да приема фактите такива, каквито са.
Водачество в локалната църква
По цялата земя Бог разпалва в сърцата на християните глад за прясно помазание. Бог излива Святия Дух и нашите мехове трябва да се променят, за да можем да поберем новото вино на Духа.
Двете заповеди
Има една доктрина, която се е оказала най-опустошителната през цялата история на църквата, и е била главният източник на всички безумия извършени в името на Христос.
Нашата сфера на власт
Онези, които разбират духовната власт, много ясно ще чувстват областта, която им е била определена, защото отиването отвъд нея означава бедствие. Сферата на власт, дадена на гражданските власти, е различна от тази, определена за църквата.
Каквото сеем, това и жънем - едно интервю
Моралните решения имат своите последствия. Нещо, което християните поради своята пасивност не са казвали на света през последните 150 години. Едно интервю, което ни връща към реалността на Божиите санкции в историята.
Десятъци, богослужения и морал
Десятъкът, служението на Бога и моралният живот на вярващия са свързани с неразделна връзка. Можем да научим този урок от служението на Неемия.
Христо Стоичков срещу мистър Таксман
Някакъв си безличен бирник публично поиска от Христо Стоичков да плати някакви данъци. Но правилото на справедливостта изисква плащането да бъде за някакви услуги. Какви точно услуги е свършила българската държава на Стоичков, че да иска от него плащания?
Ситуацията в Пакистан
Църковни лидери в Пакистан, в който е разпространена главно ислямската религия, са обърнали внимание на правителството да им даде по-голяма сигурност. Те заявили, че войната срещу Ирак може да предизвика увеличаване на насилието срещу християните в Пакистан.
Призванието на пасторите се превръща в кариера
Според едно ново проучване в американските църкви, използването на методите на свободния пазар и конкуренцията на пазара на труда за определяне на заплащането на пасторите не е подходящо. То причинява вреда на църквите и изопачава тяхната мисия.
Българска Аудио Библия
Вече можете да слушате Библията по интернет или да си я изтеглите в МРЗ формат.
Българският данъчен феодализъм
Българите, работещи в чужбина, попадат в данъчен капан, ако изпратят пари в България. Това е защото официалната идеология на данъчните власти в България е феодализмът.
Пастори срещу младежки пастори
Тук са изложени три навика, които могат подсилят взаимоотношенията между пасторите и младежките пастори и водят до по-успешно общо служение.
БММ - Мисионерски бюлетин за месец Март 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Сърцето на недостигнатите народи по света живее в област наподобяваща прозорец! Често наричан ?Съпротивяващия се пояс?, ?Прозорецът? се разпростира от Западна Африка до Източна Азия, от 100 на юг до 400 на север от Екватора.
3 март: Война между идолите
По думите на Райнхолд Нибур, светското общество всъщност е институционализирано идолопоклонство. Съвременна България не е изключение. Но идолите са много и са във война един против друг. Тазгодишното празнуване на 3 март ясно показва това.
Същността на апостолския характер
В контекста на нашумелите напоследък "превъзходни" апостоли заливащи ни с претенциите си за апосолска власт и с желанието си да учат църквата какво е "апостолско" бих искал да предложа за прочит откъс от книгата на Арт Катц "Апостолски Основи". Можете да изтеглите цялата книга форматирана от ТУК.
Ирак и моралните юзди върху силата
Писмо на Кенет Дж. Форман към неговия син, Джоузеф Форман, в отговор на въпрос относно разоръжаването на Ирак.
Когато Бог говори на народа Си
От Георги Бакалов Един e-mail от апостол Георги Бакалов, даващ оценка и отговор на публикациите в ChurchBG.com, във връзка с неговото служение и видение.
За Хари Потър и евангелските страсти!
Защо не подписах подписката срещу Хари Потър.
Живей в Божията Истина на 1 април 2003 г.
ChurchBG.com предлага, на всички свои посетители и всички християните в България, да се обединят на 1 април 2003 г. в молитва и застъпничество пред Бог за България и своите близки. Нека в деня когато света празнува "лъжата и шегата" ние да издигнем Божията Истина.
За анонимните публикации
[ преместена в Christian.bg ]
Във форумите понякога се появяват анонимни публикации, които не са по съответната тема или съдържат обиди към членовете на ChurchBG.com. Моля, информирайте ме за такива случаи, за да отстранявам навреме нежеланите текстове.
Ново допитване
[ преместена в Christian.bg ]
Ново допитване долу в дясно. Моля, гласувайте и ако желаете коментирайте!
За вярата
Скъпи приятели. Много съм слушал за вярата и какво представляава тя, но малцина са тия, които правилно и изчерпателно са я описали.
За отговорената молитва и духовния растеж или Вяра, която действа чрез любов
Молитвата има значение и винаги променя света около нас, когато е с вяра и действува чрез любов.
Да бъдеш себе си или потенциалът на уникалността
Да бъдеш себе си ? най-трудното нещо на света. И най-лесното?
Богатството изпраща сигнали
Защо някои богати хора не ги убиват
Клонирането от християнска гледна точка - лекция
На 08 април 2003 г. (вторник) от 18.00 часа Медицински Християнски Съюз ще проведе лекция и дискусия в Методистката църква ?Д-р Лонг? (срещу операта) на тема: "Клонирането от християнска гледна точка". Лектор: проф. Дечко Свиленов. Вход Свободен.
Като ще е дисциплина, да е за всички
Милен Велчев отказа на общините 100 милиона лева. И правилно. Кметовете се нуждаят от финансова дисциплина. Но от същата финансова дисциплина се нуждае и Милен Велчев и неговото правителство. Но той мълчи по този въпрос.
Войната в Ирак и необходимостта от голям дебат
Най-важният резултат, който трябва да излезе от тази война: Големият дебат
Среща на учените християни
На 13 април 2003 г. (14.00-16.00 ч.) в ЕМЦ ?Д-р Лонг? ще се проведе "Среща на учените християни" на тема "Възрастта на земята - има ли значение?". С участието д-р Тери Мортенсън.
БММ - Бюлетин за месец Април 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
От Иво Шатровски и п-р Димитър Димитров През месец март бях поканен да присъствам на едно от годишните отчетни събрания на БММ в Пловдив. Спомням си как след събранието Бог говори и какво силно влияние оказа словото Му върху мен.
Лидия Шулева ? Министър на Социалното Замърсяване
Министър Шулева си мисли, че с държавни механизми може да нарушава основни икономически закони. Не може.
За болката и училището на Духа
Болката е гласът на Бога в нас. Често ние не го разпознаваме, бунтуваме се, закоравяваме срещу него от страх. Не смеем да му се поддадем, защото страхът от болката е присъщ на земното ни същество; но докато се водим от страха, сме земни, плътски, ?първосигнални?.
Празният гроб и празният саван - доказателства за Христовото възкресение
Възкресението на Христос е крайъгълния камък на християнската вяра.
Напънала се политиката. . .
"Политиката отваря врати за икономиката," каза Огнян Герджиков. Само че . . . доста скъпо ни излизат тези "врати."
БММ - Бюлетин за месец Май 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Писмо от Кати, която е в момента в Индия и работи с мюсюлмани и от Деси, която е също в Индия и работи с хора, болни от СПИН.
Власт и покорство
Какво значи да си под власт?
Различия и единство
Няколко вида различия поради които няма единство в църквата Христова.
Преди... и след...
Скъпи приятели, едни мисли ми се въртят в главата и не знам как да се оттърва от тях. Скоро една наша позната ни каза, как е разговаряла със своя пастор посочвайки му хора от паството му, които живеят в грехове...
За заблудата и живота в Духа
Ходенето с Бог е неразделно свързано с ходенето в (разпознаването на) истината. Заблудата е нещо, което неизменно възпрепятства вярата и живота в Духа и отдалечава човек от Бога.
Обучаващ семинар "Откриване на Царството"
[ преместена в Christian.bg ]
Заповядайте на обучаващ семинар, свързващ ви с Божието настоящо и разрастващо сe Царство. Шест часа на обучение, които могат да променят живота Ви...
Двата пътя
Книга на Филип Петков За структурата, морала, доктрината, дейностите, дарбите, дисциплината и толерантността в Църквата.
Видение на един брат от ЕПЦ Провадия
Един брат от ЕПЦ Провадия ми разказа, за видението, което е получил от Господа.
Държавното образование си копае гроб
Министерството на образованието съзнателно прави така, че българските средношколски дипломи да не се признават извън България. Какви изводи трябва да си направим от това и как трябва да планираме бъдещето на децата си.
Пълно ръководство за домашно училище
През последната една година много християнски семейства проявиха интерес към идеята за домашно християнско училище. Книгата на Дебра Бел дава отговори на много въпроси за практическото провеждане на домашното училище.
БММ - Бюлетин за месец Юни 2003 г.
Божият човек и призванията, Страна за ходатайство - Либия, Финанси
Апостолски Манифест от Арт Катц
В този късен час църквата се нуждае да размисли върху нещо, което ще учреди отвесна линия от Небето, към която ние всички трябва да се изравним.
Политика - кой кого тика? Ние нея или тя нас?
Беззаконие, убииства, корупция, бедност! Как да им отговорим, с примирение или действие? Безучастието в управлението от страна на християните е безотговорност колкото и нежеланието да бъдем сол и светлина на света.
Робъртс Лиърдън се връща към редовното си проповядване
След като беше отстъпил от активно служение заради "морален провал", пасторът и писател Робъртс Лиърдън се върна към редовното си проповядване.
Гонения в Узбекистан
Властите са конфискували и изгорили около 200 руски баптистки списания.
Свобода във взаимоотношенията
Всички говорим за това какво е любов, какво означава да обичаш и винаги има какво още да бъде допълнено и изяснено. Точно това е и целта ми тук.
БММ - Бюлетин за месец Юли 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Съдържание: "Кой би се погрижил?" от генерал Уилям Буут, Страна за ходатайство - Лаос, Финанси
Християнският ционизъм и месианският юдаизъм
От Джеймс Б. Джордан Целта на тази статия е да се проучи християнският ционизъм, и конкретно да се изтъкне неговата силно еретическа теоретична основа.
ChurchBG.com получи авторските права на Българска Аудио Библия
ChurchBG.com получи авторските права за собственост, разпространение и развитие на Българска Аудио БиблияTM. Това уникално, за християнския свят в България, събитие стана факт на 1 Август 2003 г., когато беше подписан договор между ChurchBG.com и досегашния собственик на продукта - Христо Христов.
БММ - Бюлетин за месец Август 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Новини от Северна Индия, Страна за ходатайство - Мароко, Финанси
Защо мъжът се нуждае от жената (преводна статия)
От Хърбърт Стейн, 'Slate' Защо мъжът се нуждае от жената? Наблюдения на двойки и техните връзки.
Как един еволюционист (не) може да спечели $250 000?
Кент Ховинт от Creation Science Evangelism Ministry предлага $250 000 на всеки еволюционист, който може без съмнение, по научен начин да докаже, че еволюцията е факт, а не религиозна вяра. Офертата му, публикувана за първи път с награда $10 000 през 1990 г., можете да разгледате на http://www.drdino.com/
Проблеми при датиране с С-14 и др. методи.
Колко точен е методът за датиране С-14 (въглероден метод)? От Ken Ham, Jonatan Sarfati и Carl Wieland, Ed. Don Batten. Първо публикувано в The Revised and Expanded Answers Book
ИЗРАЕЛ - отговори, бележки, насоки
Това е отговор до Радослава по темата за Израел, повдигната преди време в дискусията последвала постинга на Валентин "Апостолски Манифест от Арт Кац". Ето и линка - Отговор до Радослава Ники
ДНИ НА ВЪЗДАЯНИЕ на Дейвид Чилтън: Краят на премилениалния блъф
През следващия един месец на сайта на Българска Християнска Интернет Библиотека ще бъде качена книгата на Дейвид Чилтън, Дни на въздаяние, в превод на Радослава Петкова. Предлагаме ви едно кратко представяне на книгата.
Позитивно и негативно говорещи пророци
Както всякога така и днес, всеки който говори от името на Господа си мисли, че е истински дори и аз. Но колко са истински пророците които пророкуват в името Божие само един Бог знае.
Анонимни публикации
[ преместена в Christian.bg ]
От сега нататък в ChurchBG.com няма да се публикуват материали от Анонимни посетители. Анонимните могат да участват в тези форуми, в които им е разрешено, но за да пуснат публикация на първа страница ще трябва да се включат с името и паролата си. В противен случай предложената публикация ще се изтрива от администраторите.
БММ - Бюлетин за месец Септември 2003 г.
Основана тема: Тилът, Страна за ходатайство - Йемен, Финанси
Конференция: Глас на Пробив
[ преместена в Christian.bg ]
От 8 до 12 Октомври, в зала Христо Ботев - гр. София, ще се проведе Конференция Глас на Пробив.
Даряването на органи и трансплантацията - отговор на един християнин
Превод: Михаил Матеев Могат ли посветените християни да се възползват от, и да подкрепят, дарителството на органи и/или трансплантанти? Автор: Проф. д-р Брад Харъб Оригинална статия: http://apologeticspress.org/faq/faq-03-01.htm
Почина основателят на служението "Рема" Кенет Хегин старши
Познат като "бащата на модерното движение на вярата" и основател на Броукен Ароу Център за Библейско обучение "Рема", Кенет Хегин, почина на 86 годишна възраст.
Държавните училища - отражение на провала на църквата
Хубаво е , че в последно време и у нас се наблюдава тенденцията все повече християни да осъзнават, че държавното образование не е добра алтернатива за техните деца. Но осъзнават ли го и лидерите в църквите и вземат ли необходимите мерки ? като създаването на християнски училища? Мисля, че тази статията на Рик Джойнър във връзка с образованието ще е едно интересно и полезно четиво.
До Харвард и назад 100 г. по-късно
Биографичен Скеч за Стоян Кръстов Ватралски предоставен от Доний Донев Утре е денят на Благодарността. Пристигнах в Бостън преди три дни посрещнат от гъста мъгла, есеннен дъжд и тъмен вятър.
Колко дни остават до 1 000 000-ния повярвал през 2010 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Реших да поставя един брояч за дните оставащи до 2010 г. и 1 000 000-та повярвали. Нека да ни държи будни за това, което става в християнския свят в БГ. Counter 1 000 000
ChurchBG.com предлага две нови услуги
[ преместена в Christian.bg ]
1. Възможност за търсене в Библията - с подкрепата на Bibliata.com 2. Изпращане на безплатен SMS - с подкрепата на smsbg.net
Хомосексуалността - грях или лош културен навик?
от Кайл Бът Това е статия, която разглежда стиховете от Посланието към Римляните 1 глава свързани с хомосексуалността и изяснява позицията на Библията по въпроса. превод: Ивайло Тинчев оригинална статия: http://www.apologeticspress.org/scrspeak/2003/ss-03-54.htm
Какво казва Библията за хомосексуализма?
от Ивайло Тинчев Всички сме свидетели на редица изказвания и действия в подкрепа на хомосексуализма напоследък. Известни личности, държавници, бизнесмени, творци и много други се опитват да убедят обществото, че такъв вид взаимоотношения са напълно приемливи. Говори се за "толерантност и разбиране". Факт е, че дори някои световно известни протестантски деноминации решиха да допуснат в ръководните си структури гейове и лесбийки. Нормално ли е това и какво казва Библията по въпроса за хомосексуалните взаимоотношения?
Свобода, икономика и християнство
Интервю с професор Леонард Лиджио Професор Леонард Лиджио е заслужил учен в Института за хуманитарни изследвания на университета ?Джордж Мейсън?, САЩ и изпълнителен вицепрезидент на фондацията за икономически изследвания ?Атлас?. Сферата на познанията му включва правна история, юриспруденция, икономика и право. Линк към статията в MediaTimesReview
БММ - Бюлетин за месец Ноември, 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Новини от Кати, Индия; Новини от Гого, Северна Индия; Страна за ходатайство - Индия;
Излезе Компютърна Библия на CD версия 2.2
[ преместена в Christian.bg ]
Можете да изтеглите безплатно ограничен, но функционален, вариант на програмата от Bibliata.com или да закупите пълната версия от сайта на продукта
Интервю на Явор Дачков с Артър Кац - София, октомври 2002
Едно интервю за Холокост, евреите и 11 септември.
40 Фалшиви вярвания на Църквата на 21 век
от Доний Донев
Заповядайте в детска градина "Ново поколение"!
[ преместена в Christian.bg ]
Искате ли детето Ви да се чувства прието и обичано и да расте със самочувствие и вяра в утрешния ден - Заповядайте в детска градина "Ново поколение"!
Още 55 доказателства за грабването
от Доний Донев Има поне 5 теории за грабването. Само една от тях е единствено правилна...
БММ - Бюлетин за месец Декември, 2003 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Защо съществува БММ? Страна на месеца за ходатайство - Чад Финанси
Есхетологични представи на Ранната църква за Голямата скръб и Антихрист
Приятели, често при представянето на претеристките тълкувания на текстове като Матей 24, 2 Сол. 2 глава, Откровение и т.н във форумите на този сайт се използва аргумента, че такова е било разбирането на Ранната църква. Вчера мой приятел ми изпрати линк към Сборник с писания на бащи на църквата от периода II-VI век по въпроса. Пожелавам ви плодотворно запознаване с автентичното учение на Ранната църква от първа ръка. Ето и адреса: Автентичното учение на Ранната църква
БММ - Бюлетин за месец Януари, 2004 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Библията и мисиите, Страна за ходатайство - Бутан, Финанси
Дилемата за пред-Адамовата раса
от Доний Донев Задавали ли сте си въпроса, защо земята бе създадена пуста и неустроена (Бит. 1:2)? Не би ли следвало, и тя както всички Божии творения да бъде съвършена? Дали нейното състояние не бе резултат от нещо което е показано на други места в Библията?
За смъртното наказание
Полезно и правилно ли е смъртното наказание и трябва ли да бъде въведено то?
Икономика, напред, ходом марш! Раз-два, раз-два. . . .
Попитали радио Ереван: ?Може ли с държавни мерки да се увеличи раждаемостта?? Радиото отговорило: ?Не може, докато средствата за производство остават частна собственост.?
Изборът на Филчев? Не, изборът на свободата и хармонията на интересите
Според главния прокурор Филчев съществуват само две възможности за организация на обществото: "Държава на Мусолини" или "държава на мафията." Това не е вярно.
Библейски Модел за Мисионерска Работа в и извън България
от Доний Донев През последните 14 години в България, редица мисионерски модели за работа в и извън България придобиха временна актуалност. Много от тях се доказаха негодни, други все още продължават да работят с ограничена ефективност...
БММ - Бюлетин за месец Февруари, 2004 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Новини от Индия, Страна на месеца за ходатайство - Бруней, Финанси
Пътуващо-евангелизационно служение "Мисия Спасение" - информацинно писмо
[ преместена в Christian.bg ]
Това е информационното писмо на служението. Искаме да използваме тази възможност да Ви пишем за всичко, което се случва с нас. Защо да не ви направим съпричастни към служението, което Бог ни е дал ? ?Мисия Спасение?.
Есхатология на смъртта
Статия от големия реформистки теолог Р. Дж. Ръшдуни. Макар че е писана преди повече от 20 години, нейните изводи за обществото и църквата продължават да са валидни, особено в България.
95-те Тезиса на Др. Мартин Лутер
преведени от Доний Донев
Милен Велчев - Мусолини
Практиката на Милен Велчев като финансов министър показва, че той е привърженик на фашистката идеология на Мусолини - пълно потъпкване на малкия, независим, индивидуален бизнес в полза на корпоративната мега-държава.
Правила за обработка на текст
По повод коментар на Божидар Маринов за липсата ни на грамотност за което ни най-малко не му се сърдя понеже в сериозни размери излиза прав реших така :Ще публикувам това пък който се възползва възползва.Благодаря за аплодисментите :))
Историята на българската Библия (863 г. сл. Хр. - 2004 г.) - Част I
Кратък хронологичен преглед от Доний К. Донев
Историята на българската Библия (863 г. сл. Хр. - 2004 г.) - Част II
Кратък хронологичен преглед от Доний К. Донев
Насилствена благотворителност: Политическата религия на един премилениалист
Премилениалистите се подиграват на заветния възглед на Библията за мястото на държавата в Божието създание. Но в същото време те и техните семейства активно участвуват и се облагодетелствуват от месианската езическа държава. Нещо повече, на библейския възглед за държавата премилениализмът противопоставя езическия възглед на Русо за ролята на държавата. Това е добър повод да разгледаме: (1) Библейския възглед за благотворителността, и (2) Каква точно религия е премилениализмът.
Нелегалният софтуер в християнските среди, има ли оправдание за кражбата и оше..
Темата е за това: има ли място нелегалният софтуер, включително Уиндоус, в християнските среди, и защо години наред никой не обръща внимание на масовите кражби, изразени в използването му?
Отговор на "55-те доказателства за Грабването" на Доний
Доний греши в своите "доказателства."
Грабването - REPLAY
превод: Николай Бояджиев "Един internet site, който рекламира бестселъра Left Behind заявява : "В момент на хаос, милиони хора по света внезапно изчезват като оставят дрехите си, халките си, очилата си и обувките си в смачкани купчини...
Историята на българската Библия (863 г. сл. Хр. - 2004 г.) - Част III
Кратък хронологичен преглед от Доний К. Донев
Изцелението чрез освобождение е безплатно, но не е евтино!
Темата е болезнена, защото отговаря на реалноста на това, което се върши в някой църкви. Въпреки това вярвам, че Бог ме въдъхнови да я напиша в хумористичен стил донякъде. Поради християнска почтеност не си позволявам да цитирам имена въпреки че мнозина като я прочетат ще разберат за кои църкви и водачите им става дума.
Закон за вероизповеданията
(обн. ДВ, бр. 120 от 29 декември 2002 г.)
"МИСИЯ - СПАСЕНИЕ" в Благоевград
[ преместена в Christian.bg ]
С голяма радост изпращаме това писмо до всички ония, в които сме видели съпричастност към разпространяването на Благовестието в нашата страна.
Историята на българската Библия (863 г. сл. Хр. - 2004 г.) - Част IV
Кратък хронологичен преглед Доний К. Донев
"Божието помазание за теб" - І част, проповед на пастор Бени Хин
Искам да ви говоря тази вечер за важността на Божието помазание върху вашето служение. Мисля, че нищо друго не е като това, което ще ви кажа тази вечер. Как обаче да го приемем и как да го запазим?
Призован да го следваш
Книга от Хуан Карлос Ортиз, Аржентина http://web.churchbg.com/books/prizovan/contents.htm предоставена за публикуване от Филип Петков
БММ - Мисионерски Бюлетин за месец Април 2004 г.
[ преместена в Christian.bg ]
Богът на възкресението и мисиите, Страна за ходатайство - Битката за Индонезия, Финанси
Новозаветният Модел за Църква
от Доний К. Донев
Вярата - Какво е? Значение, растеж и укрепване
Това е част от книга на Джон Уайт.Човек със автентича съдба и призив повлиял на големи групи от хора със практичната си вяра и железните си убеждения.
Правописът е важен!
[ преместена в Christian.bg ]
Важно! За тези, които изпращат материали за публикуване.
Вече е Великден
от Николай Бояджиев и Доний К. Донев Когато братята на Йосиф най-после разкрили самоличността му в Египет те били стъписани. Йосиф говорел с тях чрез преводач и носел египетски дрехи. Невъзможно било да го познаят. Подобно е и положението днес с празника Пасха...
"Божието помазание за теб" - ІІ част, проповед на пастор Бени Хин
Моля ви да разберете нещо. Моля ви, погледнете ме, ако искате. Не говорим за различни помазания. Говорим за по-велико измерение, по-голямо измерение на същото помазание. Разбирате ли това?
Честване на Възкресение
Кой как разбира Възкресението?
От твоята собствена уста
Диалог между един защитник на предопределението и един негов приятел. от Джон Уесли
"Как да чуем Божия глас" - проповед от пастор Бени Хин
Вземете си Библиите, моля. В І Солунци 5:18 ние четем: "За всичко благодарете, защото това е Божията воля в Исус Христос за вас." Преди да започнем да обсъждаме Божията воля, нека да установим някаква основа и истина за Бог. На първо място вие не можете да познаете Божията воля, освен ако вие не сте в Исус Христос. Вие не можете да познавате Божията воля извън Христос. С други думи вие трябва да бъдете вярващ - трябва да бъдете във вярата, за да познаете Божията съвършена воля за вашия живот...
Пуническите войни и обществените войни
Ханибал Барка срещу Сципион и Фабий?! Кой го е грижа днес за това? Оттогава са минали повече от 22 века. И все пак, от Пуническите войни християните могат да извлекат някои добри исторически поуки за съвременните обществени войни. Статия от Бен Хауз.
Обява относно Българска Християнска Интернет Библиотека
Българска Християнска Интернет Библиотека скоро ще излезе на CD, с всички книги досега в удобен за четене PDF формат.
20 Характеристики на Истинската Реформация
от Доний Донев
Национална Младежка Конференция
[ преместена в Christian.bg ]
Втора Национална Конференция на ?EPCENTER?? в Бургас.
Борба в Небесни места - свидетелство, което получих по и-мейла
Диалог с Джон Милунде от център "Обстейг" Австрия, Ноември 2000 г. Мисионерство "Живот в Исус Христос" от Мария Преан Искам да ви дам свидетелството на един мъж, който сега е спасен, но обслужваше сатана.
Предопределението разгледано спокойно
Статия от Джон Уесли.
Кръщение на семейството
Господството се предава от семейство на семейство. Когато прекосяваме водите на кръщението ние не го правим сами. Нашите деца трябва да преминат с нас.
Огнената пещ, висящите градини и ровът на лъвовете
Една разходка из Месопотамия.
Страната на Пастира
Един археолог поглежда 23 Псалом
Традиционните светини в Ерусалим
Всяка година Ерусалим се посещава от хиляди християни, които жадуват да повишат своята религиозност и да затвърдят духовната си опитност. Мнозина постигат тази цел, докато други остават разочаровани, когато отпътуват от Свещения град.
Семинар: Еволюция или Сътворение?
[ преместена в Christian.bg ]
На 8 май 2004 г. (събота) в гр. София ще се проведе семинар на тема "Еволюция или Сътворение?" с д-р Монти Уайт (Великобритания) ВХОД СВОБОДЕН
На хаджилък
Шалом, мир вам. Все още е зима... но представетe си, че е лято... и вие имате големия късмет да прекарате няколко седмици в Израел. Очерк от д-р Цветан Биюков
План за евангелизирането на България
(според модела на Ранната Църква) Конспект от Доний Донев
Нова книга в Интернет
Завършен е преводът на Книга Трета на фундаменталния труд на Реформацията, Институти на християнската религия на Жан Калвин.
Белези на последното време и кратка характеристика на хилядагодишнината
В миналото, a и днес има хора, които са се опитвали да определят датата на Христовото второ идване. Всички са останали разочаровани. Датата на второто Му идване знае само Бог Отец (Мат. 24:36). Изразите на Библията "последното време", "последните дни", "краят на времето" са синоними на епохата, която ще предхожда второто идване на Исус.
Комантар на Римляни 9 от Яков Арминий
Настоящата статия съчетава две много интересни неща. От една страна посланието към Римляните се опоределя от мнозина богослови като най-дълбокото съчинение на Павел, а разделът 9-11 гл. като един от най-трудните. От друга страна името и личността на Яков Арминий са били, а и все още са, твърде спорни в хода на църковната история. Към това се прибавя и факта, че, поне доколкото ми е известно, до този момент авторът не е издаван на български език. Ето защо смея да се надявам, че предлаганата статия ще се окаже за някои едно донякъде "екзотично," макар и не леко четиво. Следва линк към самата статия http://bible.netbg.com/bible/library/docs/Articles/romans9.htm Пожелавам на всички приятно четене.
За Божията благодат и свободната воля като производители на духовния живот
Кратък откъс от творбата на Йоан Касин - монах живял през 4 век.
Форумите в ChurchBG.com вече са само за регистрирани
[ преместена в Christian.bg ]
Тъй като в продължение на много време се оказа, че някои Анонимни злоупотребяват с форумите отворени за тях, взех решение да направя всички форуми в този сайт (освен един, свързан с ChurchBG.com) разрешени само за регистрирани членове. Имайки предвид, че дори невярващите участници предпочитат да се регистрират, не считам че това ще представлява особен проблем за сериозните посетители. Ивайло Тинчев Aдминистратор на ChurchBG.com
"За Последните Времена, Антихриста и Краят на Света" на Ефрем Сирин (от 374 г. с
?Всички светии и избраници Божии се събират преди скръбта която идва, и се взимат при Господа за да не видят смутните времена, които ще покрият света заради греховете ни ...? Така пише Ефрем от Сирия (или Сирин) през 373 г. сл. Хр. Проповедта е преведена от Доний Донев
Нова книга в Интернет!
Завършен е преводът на книгата на Дейвид Чилтън, Възстановеният рай.
Конвертируемост на мнасите или Християнска нумизматика
Притчата за мнасите в Лука 19:12-27: Какво казва тя за действието и победата на Църквата в историята?
Познаване на Господа - проповед от пастор Бени Хин
Където и да погледнем в Писанието, виждаме хора, които желаят да познават повече Господа. Днес има още по-голям глад за Него, отколкото когато и да било преди. Колкото повече ние израстваме в своето пътуване в Бог, толкова по-голям става гладът.
Уайтфийлд и Уесли - статия от Йейн Мъри
В отношенията между калвиниста Джордж Уайтфийлд и Джон Уесли се разкрива истинското лице на Уесли. Теологията на Уесли не е евангелската теология - тя е теологията на англиканската църква, тоест римокатолическа. Уесли не е бил водач на съживлението в Англия; той само отнема водачеството от Уайтфийлд. И Уесли не е бил кроткият незлоблив християнин, за какъвто го представят; точно обратното, той съзнателно цели разцепление в евангелското движение и надменно отхвърля призивите на Уайтфийлд за единство.
"Седем ключа за помазанието" - проповед на пастор Бени Хин
Когато изследвате помазанието и го изучавате, вие изучавате един предмет, който много рядко е разбираем между хората в църквата и е много рядко дискутиран. Нека ви кажа и това. Вярвам, че това, което ще изследваме днес, ще бъде толкова в помощ във вашия живот! Не вярвам някой да го забрави. Колко от вас искат да ходят в помазание?
Образование за държавата срещу образование за реалния свят
Митът за "великото българско образование" умира. Какви са причините за това? И какво е решението?
Служение "Мисия-Спасение" - Бюлетин 2
[ преместена в Christian.bg ]
За служението, Новини и Обяви. Можете да го отворите от този линк - Бюлетин 2.
За кофликта между Уесли Уайтфийлд и свободната благодат
Връзката между двамата големи водачи на евангелското съживление през 18 в. Джон Уесли и Джордж Уайтфийлд датира още от Оксфорд.
Национална Женска Конференция
[ преместена в Christian.bg ]
Здравейте дами! Другата седмица ще има Национална Женска Конференция, организирана от църкава "Ново Поколение"...
Национална информационна каса
Според съвременното социалистическо мислене, всеки има "право" на държавно "медицинско осигуряване." Какво ще стане, ако държавата реши всеки да има "право" на държавно информационно осигуряване? Статия от Радослава Петкова в стила на известния френски предприемач и политик, защитник на свободата и обществения морал, Фредерик Бастиа (1801-1850)
Концерт и християнски събрания в Русе - 4-16 юни
[ преместена в Christian.bg ]
Русе е мястото, където ще проповядваме Божието слово и ще вярваме Исус да бъде издигнат като Господ, Спасител, Изцелител и Освободител!
Литература
Искате да учите своите деца в областта на литературата? Тогава имате проблем! От една страна имате един набор от добре написани книги без Бог и без надежда в света. От друга страна, можете да намерите пълна кола с евангелски глупости. Как християнските родители трябва да се справят с този проблем? Статия от Дъглас Уилсън.
Нова чат стая в ChurchBG.com
[ преместена в Christian.bg ]
След като имахме технически проблеми с предишната чат стая на ChurchBG.com, сега е инсталирана нова. Бутона за вход както винаги се намира на първа страница, точно под последните публикации във форумите и е видим само за регистрирани. Заповядайте!
МНЕНИЯТА НА ЯКОВ АРМИНИЙ
Очевидно интересът кам темите свързани с предопределението и свободната воля в този форум не намалява. Съвсем естествено с тях често беше сварзвано името на Яков Арминий като при това понякога му бяха приписвани твърдения и идеи, от които той самият ясно се разграничава. За да добият читателите една по-реална представа за позицията му публикувам превод на неговото съчинение "Мненията на Яков Арминий"...