Възстановени архиви от ChurchBG.com
само за разглеждане и четене без възможност за писане
(всеки, който чете тези страници се съгласява с условията за ползване)

Възстановени архиви > Форуми > Християнство > Апостолска Реформирана Църква vs. Реформаторска (Презвитарянска) Църква
Може ли някой да ми избистри каква е разликата между двете? И изобщо има ли нещо реформаторско (според разбиранията тук) в първата?

Мюнци каква Апостолска? Такова понятие като Апостолска Реформирана Църква не сме чували още!
В България има една Реформирана Презвитерианска Църква и няколко Църкви , които приемат Реформираното Богословие но са в разни деноминации. Ние много сме щастливи че Бог действа мащабно и просвещава хора от разни среди!
Ако намекваш за Бакаловото отроче то не е нито Апостолска църква (няма нищо общо нити с учението нито с Духа на апостолската Църква) нито пък е Реформирана защото няма нищо Реформаторско в нея -нито учението е от Реформаторите нито Духа.[addsig]

Точно за неговата става дума. Понеже не съм запознат защо 'апостолска' и защо 'реформирана' питам. И ми е наистина интересно някой с повече опит да каже в 2-3 параграфа нещо. Мерси

Повече опит в какво?
Не съм чувал псевдоапостола да е нарекъл сбирщината си апостолска реформирана църква. Ако го е направил е тотална гавра и с Апостолите, които са в Славата на Бог и със Реформторите, които след като промениха Европа и Америка сега са в блаженната почивка.
Аз мога да те светна за истинската Реформирана Църква т.е. Реформираната Презвитерианска Църква в България като Презвитер ръкоположен да служи в нея.
Нашите доктрини са следните:
Сотериологията е Калвинистка и ние вярваме в съверинитета на Бог във всяка област на живота - това че Христос на Кръстта изкупи цялостно Своя избран народ както и Неговата победа въведе месиянското Царство във времето и пространството. Това на практика е свързано и със нашата Постмилениална Есхатология. Ние вярваме че Евангелието ще победи във времето и пространството всеки враг на Христос и че Днес Христос управлява небето и земята и действа чрез Църквата Си изпълнена със Неговия Дух за да превземе целия свят за Неговата Слава.
Ние също така вярваме в това че всички Дарби на Святия Дух са за днес и че те са инструменти за разширяването на Божието царство на земята.
Относно ересите на псевдоапостола има ли нужда да те светва някой? те не са ли явни и плодовете им? [addsig]

Quote:
Не съм чувал псевдоапостола да е нарекъл сбирщината си апостолска реформирана църкваПропуснал си много Ники. Апостолът на България

Бавно започвам да събирам материали за различни служения и деноминации ж Българя периода 1989 до сега. Интереса ми е чисто исторически, и за сега само библиотекарски(не планувам писането на статии). Затова ми се иска някои с опит да ми каже повечко за движението на Бакалов. А докато сме захванали темата защо да не отскочим и до другите движения от този период: Васан, Истина от Сион, Воини на Христа, Оазис на любовта и тн.т.

да разчоплим стари рани. Може и на личния ако някои се наема да самарира за мен тези неща, ше съм много благодарен.

ето и името на Бакаловата група.

Апостолска Реформирана Църква

Мюнци, аз лично мога да ти разкажа за времето, когато съм била при Бакалов, както и да ти кажа впечатления от мои приятели, които останаха там. Обаче няма да е сега.

[ Това съобщение беше редактирано от: Teodora on 2004-09-07 15:32 ]

Ха верно самозваното апостолче се е закичило с именцето Реформирана за сбирщината си! Както на прасе звънче така подхожда това именце на "църквицата" му!
Ако Лутер Калвин Нокс бяха живи щяха да го анатемосат без съмнение, за това ние тахните законни неследници, които изповядваме истината преоткрита от Реформаторите също не ги понасяме тези самозванци![addsig]

"Истина от Сион" е първоначалното име на църквата на Георги Бакалов. После след обучението му в "Слово на живот" в Швеция /при пастор Улф Екман/, Бакалов сля църквата си с църква "Слово на живот", София /с пастор Иван Хазърбасанов, който също бе преминал обучение в библейското училище на Улф Екман в Швеция/ и прие нейното име, но той остана първи пастор, а Хазърбасанов беше на втора линия. Няколко години по-късно, след като Бакалов изкара една година в Щатите, църквата отново се разпадна на две и Хазърбасанов отведе верните на Улф Екмановата "Слово на живот", а Бакалов пак преименува църквата си, "реформира" теологията си и прие нов "наставник". Новият наставник е Джон Екарт, църква Крусейдърс, Чикаго. Явно под негово влияние Бакалов започна да говори за апостолско служение, апостолска църква, възстановяване на служението на апостола и пророка в съвременната църква. В интерес на истината Георги Бакалов не се е самопровъзгласил за апостол. Той е ръкоположен от Джон Екарт и неговото служение на специална церемония заедно със съпругата си, Уанда.

Доколкото ми е известно останалите църкви, които споменаваш - "Васан", "Войни на Христа" - се разпаднаха, а "Оазис на любовта" беше нещо като... де да знам какво, но не беше баш църква. Беше май библейско училище и го ръководеше един мисионер - Кийт де Майо /мисля, че точно така се казваше/.

[ Това съобщение беше редактирано от: Peacemaker on 2004-09-07 18:30 ]

Хи хи хи не се е провъзгласил сам ръкоположил го Джон Екарт- на баба Злата шурея! Кой е Джон Екарт? Подобен на Бакалов измамник и самозванец и наглец!
Коя книга от Свещанното Писание са написали тези "апостолчета'? Какво ново послание носят те?
Какви са им плодовета? Къде са проповядвали на все още недостигнати туземци Евангелието та да са Апостоли?[addsig]

reforma ponqkoga mi haresva6 btw kazvala li sam ti 4e reforma na portugalski zna4i pensiq

Само разкавам историята и давам фактите, без да изразявам отношение, защото Мюнцер каза, че интересът му е чисто исторически. Кой е истински апостол и кой не, какво представлява апостолското служение, има ли апостоли днес - това е предмет на друга тема.

Peacemaker благодаря много. Отговора е точно във формата в които бих искал.

Исках само да те питам все пак 'реформирана' какво изразява?

'Оазиз на Любовта' на Киит Де Майо оказа изключително голямо влияние за нас в Правец, събота сутрин тълпи от вярващи кой на стоп кой с реис заминаваха за София. Доколкото знам обаче Воините на Христа не обичаха Киит. Маи имаха някаква лепенка дето казваше 'не искам да съм воден от Киит-аец'. Какво стана с Киит след 1992 нямам представа. Извесно време беше представител на Дерек Принц за Европа. Посещаваше българия и след това, аз лично сум го слушал в Първа Педесятна. По принцип Киит е идвал и ж ББЦ да говори против култовете, и на някакво ниво се разбираха със Павел Игнатов, даже веднъж бияхме създали толкова проблеми /в борбата си срещу легализма...израс на тогавашната ни духовност/ на Пастор Иван че Павел беше говорил с Киит да ни озъпти. Тогава Любен Туиков почти живееше в училишето преди да замине за Канада. А Донии Донев познаваше Киит лично от Яамбол. Със завършването на Правчани обаче те се размиха в София и другите градове на страната и повечето отпаднаха.

Това го пиша защото ми се вярва че и ние имахме някаква духовна и историческа значимост.


Ами Бакалов смята, че Бог все още възстановява църквата и така нареченото "петкратно служение". Според него сега е дошъл момента за възстановяване на пълното петкратно служение - апостол, пророк, учител, пастор, евангелизатор, които заедно да работят за усъвършенстването на църквата. Затова той счита църквите, които приемат това разбиране за реформирани според Божието слово, имайки за образец първата църква.

А "Войните", а и църквата на Бакалов не обичаха Кийт, защото беше публикувал една брошура, в която наричаше войствената молитва и говорене на езици "ерес".

Хи хи хи не се е провъзгласил сам ръкоположил го Джон Екарт- на баба Злата шурея! Кой е Джон Екарт? Подобен на Бакалов измамник и самозванец и наглец!
Коя книга от Свещанното Писание са написали тези "апостолчета'? Какво ново послание носят те?
Какви са им плодовета? Къде са проповядвали на все още недостигнати туземци Евангелието та да са Апостоли?

Niki ima li dnes apostoli?

NikiHaris kaza:
1.Реформираното Богословие
2.учението е от Реформаторите
3.Сотериологията е Калвинистка
4.месиянското Царство във времето и пространството.
5.Постмилениална Есхатология
-------------------------------------------
Eto w towa nqma naistina ni6to bibleisko i hristiqnsko
Bogoslowieto e edno i nqma kakvo da mu se reformira Bibliqta Kazwa towa koeto kazwa
Bog e tozi koito 6te re6i dali ima nujda ne6to ot reforma ne ti ili nqkoi drug niki
kak moje vob6te da govori6 za reformirano blagovestie tova e napravo sme6no blagovestieto e we4no neiznenno kato Bog
2 u4enieto ne e ot reformatorite a e ot bibliqta i ot towa koeto ni u4i Isus w neq
3 znae6 li ti wob6te kakwo e soteriologiq ta da q sravnqwa6 s kalvinistikata sme6nik takuv
predi da borawi6 s teq termini malko si izbistri glavata ima hora tuka koito ne razbirat kakvo e Постмилениална Есхатология a i edwa li 6te iskat i da znaqt
prezwiterianci edna umira6ta curkva i posledni izdihaniq za jivot ako moje da se nare4e i curkva !!!

Аз лично познавам хора от АРЦ в Бургас. Един от апостолите завършил Бакаловото училище за апостоли в София се опита да изгони демоните от една лека кола преди мои познати да тръгнат с нея...

Ники, и аз искам да знам отговора на въпроса: Има ли днес апостоли в прекият смисъл на думата?

Какво е твоето мнение?

Айде,момченца,като се уморите да си играете на църква,реформация и т.н.,идете да хапнете и да се наспинкате добре.....

Хората, които посещаваха събранията на Кийт бяха "персона нон грата" в Бакаловата църква. Впоследстие Кийт де Майо се е върнал към корените си в Италия и преди 5-6 години издаде една книга "Ново вино в нови мехове", която се изпечата като брошурка и се продаваше в ъгъла на СЛС. Браво на Милена, че въобще я пусна да се продава. Тази книга беше забранена за четене и продажба в Бакаловата и Пламен Цоловата църкви. И все още е. Тази книга е протест срещу пародията "църква" в, която всички ние сме участвали. Ако не ме лъже паметта Кийт изповяда някакъв личен грях в нея, което го смирява и кара да преосмисли позициите си. Плода на Кийт обаче са едни балансирани християни, докато тези на Бакалов.......да не ги охарактеризирам.

[ Това съобщение беше редактирано от: Teodora on 2004-09-08 08:40 ]

Чел съм последната книга на Кийт, беше ми подарена. В нея обаче ми звучеше че той преминава кум движението 'домашни църкви' което беше много на мода преди 2 годни и се изненадвам много че тук има само 1-2ма представители. И отдавна не се е водил този спор. На мен тази книга ми подеиства объркващо защото Кийт едва ли не каза че бил сбуркал в нещата дето е преподавал преди. И ми се стори като работата с другите пастори. Хората му все още се намират по ББЦ и другите Софииски църкви но на него му изгубихме следите. Аз все още пазя книгите му в библиотеката си. /някои не се ли интересува от моита библиотека/.

Ами публикувай я онлайн, бе Мюнци! Тогава ще питаме Славчо дали се интересува от твоята библиотека. Шегувам се. Никой не спори за дом. църкви, защото всички ги признаваме за валидна и по-здравословна алтернатива на събирането по кината.

Защото в разговор с един бивш ученик на Кийт, той ми каза че хората дето ходят на църкви и вярват в пастори са сектанти и не библеиски. Което ми направи голямо впечетление. Околу 2002 ставаха големи спорове на всякъде за това има ли нужда от църкви и що за Американско зло е мега-църквата.

prezwiterianci edna umira6ta curkva i posledni izdihaniq za jivot ako moje da se nare4e i curkva !!!

СекретМайнд, с това изказване наистина ме караш да предполагам, че ума ти е доста потаен и е трудно да го найдеш . . . повече от сигурен съм, че не познаваш хора посещаващи презвитерианска църква, нито пък си стъпвал в такава . . .

Със същия замах може да се каже и за много Петдесятни и харизматични църкви, че са в posledni izdihaniq za jivot . . .

мюнци подари ми библиотеката си веее ама даи малко история колко е четена колко е търсена ВЛЕЗ С БУРНА РЕКЛАМА и .... ще имаш много клиенти веее нека аз да съм парвият на когото подаряваш бибиотеката си)) един вече го направи малко трудно ми беше ама... я имам)) БЛАГОДАРЯ ТИ БОЖИДАРЕ.....[addsig]

niakoi bil protiv mega carkvite....teoriata my mislia 4e niama da izdarji v kitai.....kadeto na xiliadi viarva6i ima edin pastor...

Силно впечатление ми направи езика на реформистите от сайта, в частност на Ники Харис,затова към него се обръщам :

Знам че си прав в твърденията си но се чудя дали е нужно да използваш толкова образен език постоянно ?

За определянето на Бакалов като самозванец използваш три думи...абе с две думи искам да кажа,че използвате много остър и нападателен език.Не правя забележка за това,но питам - винаги ли е уместно това и непременно ли е наложително ?

Да си кажа честно - понякога ми се струва прекалено и неуместно ( това си остава мое мнение).

Но редно е поне да се замислиш.Някъде пишеше да изобличаваш разумните за да стават по разумни...помисли.


Относно темата - нямам инфо, но ме интересува дали вече презвитерианска църква има лице пред републиката ?


Мюнцер, извинявам се че отклонявам темата ти .

Ники моля да ми отговориш в нова тема ако считаш за уместно.


[ Това съобщение беше редактирано от: Mardohay on 2004-09-09 15:56 ]

сега ми е попаднала следната книга

Пътеводител за духовните общности в България. С речник на основните термини от Тодор Петков

макар че не е нещо впечатляващо то поне е начален опит да се опишат движенията в България. В книгта има малък въпросник към Бакалов, но не се осеща кои знае какво в отговорите. Той там е още под главата Християнско Движение 'Прелом'.

Mardohay нямам нищо нашротив промяната на топика ако ще научим нещо, имам против ако пак ще се спори.

Сега видях, че на сайта на Бакалов има рубрика "Вяра", където са описани всички основни доктрини, които приема новорегистрираното вероизповедание Апостолска реформирана църква. Накрая пише:Апостолска Реформирана Църква в своята доктрина и практика се придържа към Лозанския завет, приет от членовете на Църквата Христова от над 150 нации на Международния конгрес за световно евангелизиране в Лозана.

Някой знае ли какъв е този Лозански завет? Прилича ми на някакво тайно братство.

Предполагам че е това

Zavet

a ve munci dai ne6to deto na bg. pls.

това е най доброто което мога да направя

Ruski

Потайни за да не продължаваме да гледаме филма "Безкрайните безмислици" ще ти повторя за кой ли път че Реформиран е някой , който реформира нещо чрез Божието Слово а не че раформира самото Слово- не може ли да го прочетеш?
И преди съм ти го писал това защо не си го прочел?
Толкова като отговор на твоя прекалено задълбочен та чак с потаен дълбоко смисъл постинг.
Яворе, В Писанието думата "Апостол" се използва за 12 апостола, за Павел и да още няколко от Павловите съработници. Апостол Павел сам изяснява че Църквата бива изграждана върху Апостолите и Пророците, което означава че Апостолите са носители на основното послание на Евангелието и разкриват някаква истина и им е поверена доктринат на Примирението сиреч Евангелието на Господ Исус Христос. Апостолите освен това основаваха Църкви в местаТА, където нямаше такива.
Библията не ми дава основание да вярва, че ще има други Апостоли след 11 те и Павел , които ще разкриват някакво ново учение и добавка към завършения Канон на Писанието! Не вярвам на кратко казано че има други апостоли като тези през 1 век.
Относно значението на Апостол като изпратен да основава Църкви там кудето няма такива товяа е така наречрения Мисионер. Аз вярвам че може да има изпратени мисионери с действие на дарбите на Духа в служението и способностти за създаване и ръководене на Църкви в области , където все още Християнството не е достигнало.
Относно острия ми тон- той е към еретиците и аз съм го научил от личности като Христоис от Назарет, който изобличаваше лъжеучителите- фарисеи мног остро и ги наричаше с доста по-цветни епитети и се уча също от хора като Савел от Тарс, който използва далеч по-агресивен подход към лужеучителиеи ги кълнеше и им желаеше кастрацията.
Не може да има лицемерно лигавене и приятелско потупване на еретици и ереси!.

[addsig]

Quote:
Не вярвам на кратко казано че има други апостоли като тези през 1 век.Значи апостол Бакалов, не е никакъв апостол, според теб, а какво? Мисионер в........Америка? ( Той се отказа от пасторството и стана апостол и самопровъзгласил се пророк, заедно с жена си. Чудя се коя ще е следващата мода.)