Възстановени архиви от ChurchBG.com
само за разглеждане и четене без възможност за писане
(всеки, който чете тези страници се съгласява с условията за ползване)

Възстановени архиви > Форуми > Изцеление > Докога Бог ще ни изцелява,когато живеем нездравословно?
Не е ли грях това да вредим на тялото си ... Верният в малките неща е верен и в големите, поставям тази тема , защото мисля че много хора се самозаблуждават като се молят Бог да очисти 5 те кила свинско и 2 те чаши леко вино, и после с чиста съвест похапват, а след това един ден цялата църква се моли за техни здравослоени проблеми,които Бог решава веднъж дваж .... доколко ... Доколко Бог пречиства храната ни ... доколко можем да очакваме изцеление без своят дял.... За или Против природната медицина ... ? Как лекува Бог днес ... ? Можем ли да Му помогнем и как да го направим .... ? Грях ли е винопийството? А преяждането ?[addsig]

Интересен въпрос. Според мен да се нарече чак грях би било пресилено. Но е хубаво да се има предвид, че човек има отговорност към себе си пред Бога, това значи отговорност да се грижи добре за здравето си. А това включва както физическото, така и психическото здраве между другото.

Това обаче не се ограничава само до храната. Да се седи с часове пред компютъра, липсата на физически упражнения, стреса и прочие са много по-вредни от двете "чаши леко вино" и свинското (между другото свинското най-върви с тежко червено вино!!!). Но какво да направим когато живеем в епоха, в която е практически невъзможно човек да живее напълно здравословно. Онези от нас, които прекарват работното си време седнали пред компютъра нямат много избор в това отношение. Така че аз не бих драматизирал много "вреденето на тялото" и не бих се натоварвал с излишно чувство на вина, когато много ми се услади пържолата. Не е трудно човек да се вманячи на тема здравословен живот. А това вманячаване също води до своего рода робство.

Но мисля, че темата е важна. За мен винаги е било странно, че в нашите църкви се гледа с лошо око на пушенето, защото било разваляло храма на Святия Дух, но същевременно същият този храм носи шкембе като корабно платно и никой не се тревожи, че така храмът не само изглежда деформиран, но вдига високо кръвно и умира от инфаркт. Аз смятам, че и двете са еднакво лоши и вредни, но от друга страна не бих определил редките случаи, в които изпушвам по някоя цигара или преяждам, като грях.

Хайде, със здраве и наздраве! [addsig]

Една от големите заблуди на днешното време е, че свинското месо е вредно защото съдържа много мазнини. И като цяло заблуда е да се мисли, че мазнините вредят на човешкото тяло.
Бях с наднормено тегло макар, че не обичах да ям мазнини. Надутото ми като "корабно платно шкембе" ми пречеше, но се чуствах безсилен да се преборя с наднорменото тегло.
В един прекрасен ден научих за диетата на д-р Аткинс. Чрез книгата, която той е написал, ми се отвориха очите, че всъщност не мазнините са причината за излишните килограми, а богатите на въглехидрати храни. Нещо повече - въглехидратите създават зависимост в човешкия организъм, като наркотик. Знаех, че бях зависим от сладките неща /захарта е 100% въглехидрат/ и си мислех, че не мога да живея без да си похапна нещо сладко. Ако не си хапнех десерт след ядене се чувствах ненахранен, независимо колко храна съм погълнал. И ако не хапнех някоя вафличка за следобедна закуска се чуствах като парцал - неработоспособен. Явно беше, че сладкото беше като наркотик за мене, а сигурен съм, че е и за много хора, защото ги срещам всеки ден в ежедневието си.
Та взех решение да се подложа на диетата на Аткинс, която е лишаване от въглехидратни храни, а консумиране само на белтъчини и мазнини "на корем", както се казва. Интереснното е, че когато се подложих на тази диета никога не почуствах прекалена тежест в стомаха, както това се случваше при предишния ми начин на хранене. И въпреки, че се хранех с висококалорична храна богата на белтъчини и мазнини телесното ми тегло започна да намалява и спадна с 10 килограма. Аз продължавах да се храня добре без да гладувам и в същото време мазнините в тялото ми се стопяваха.
Не мислете, че ми беше лесно да се преборя със зависимостта от сладкото. Имаше в началото период на "абстиненция" за да се пребори тялото от наркотичната зависимост на сладкото. Мазнините са естествения заместител при изпитване на остра нужда от сладко. Мазнините засищат и чувството на глад. Но няма нужда да пренаписвам откритието на д-р Аткинс. Който иска може да прочете книгата му и да прозре истината, която прозрях аз чрез тази книга, и благодарение на това съм свободен от зависимостта си към сладкото. За което най-много благодаря на Бога, че ми даде сили да приложа тази диета и да победя изкушението да ям сладко.
Преяждането е грях, но с диетата на Аткинс човек не може да преяде, защото мазнините насищат, а при консумирането на въглехидратите се преяжда, защото въглехидратите създават изкуствен глад в човешкия организъм.
Не казва ли и Божието Слово "Като от тлъстина и мас ще се насити душата ми" /Псалом 63:5/

????????????????????????????????
Вярвам, че съм прав, но може и да греша!!!
????????????????????????????????

[addsig]

Хе, хе...така е Илюминатор...и аз разбрах за въглехидратите...

Според мен всеки си отговаря за тялото. Всеки трябва да си го познава и да знае кога да му отпуска края и кога да го затяга. Преяждането в никакъв случай не е добро...и не води до добри последствия

...иначе не знам какво му е на виното...1, 2 кила..опс чаши не са нещо лошо, дори си е полезно. Както какво му е на брендито, на бирата, ракийката и т.н... На който са му слабост да внимава.

Пък и аз не се моля Бог да ми очисти 5-те кила свинско...То самото дишане на въздуха е все едно пушиш, да не говорим за пушачите около нас и т.н.

Quote:
Нещо повече - въглехидратите създават зависимост в човешкия организъм, като наркотик.Вафли и десерти съдържат също и мазнини, в концлагерите са правени експерименти с хора дават им насила да се тъпчат с шоколад и те отслабват и дори умират защото са ядяли само шоколад.

Ако погледнете в Писанията може да се види, че само наи богатите са си позволявали обилно ядене, обикновенния народ е карал предимно на хляб. Съдържащ главни нишесте, което си е въглехидрат, по редно е да се критикува сладкото или захарите. Идеята 1-во, 2-ро, 3-то, е добре изглеждаща, но честата и употреба води до шкембе.
[addsig]

Храната и питието са добри неща:

Еклисиаст 2:24 и 3:12-3

Не е грях пиенето на вино, нито яденето на месо или сладко, но все пак имаме предупреждения:

Притчи 23:29-35 - за виното/алкохола

Притчи 25:16 - за сладкото

Притчи 23:20-1 за прекаляването с месото и като цяло за чревоугодничеството и пиянството

Идеята е: умереност по отношение на храна и напитки.

Аз приемам идеята за диетата на Аткинс единствено за временно средство за хора с твърде наднормено тегло и страдащи от т.нар. хиперинсулинимия, к/о означава твърде голямо отделяне на инсулин и нечувствителност на (предимно) мускулните клетки спрямо усвояването на въглихидратите. Но, в дълъг период от време тя е опасна - претоварва черния дроб, бъбреците и лимфната система.

Човек се нуждае от балансирана храна - достатъчно количество въглехидрати (за предпочитане не захар и преработена фруктоза, к/о се намират в почти всички сладки храни) идващи от плодове, зеленчуци и нерафинирани зърнени храни. Също и от мазнини - т.нар. моно и поли-ненаситени мастни киселини (и растителни и животински източници) и от белтъчини.

Има един общ принцип- колкото повече една храна се обработва и рафинира, толкова повече полезни неща се изхвърлят от нея. Един пример - хляба: Колкото повече се рафинира брашното, толкова по-малко белтъчини, "фибри"-целулоза, хемицелулоза и др., к/о са естествените спирачки пред усвояването на мазнините и к/о са почистващо храносмилателния тракт средство, и витамини остават.

Друг пример - маргарина; направен от рафинирано олио чрез хидрогениране, той е богат на транс-мастни киселини, к/о са по-вредни дори от наситените мазнини. По-добре е да се използва зехтин/шарлан и чисто масло, в умерени дози, разбира се.

А може ли да е грях недояждането (диетите)?

Quote:
Един пример - хляба: Колкото повече се рафинира брашното, толкова по-малкоКакво представлява рафиниране на брашно? Качествата на брашното зависят изцяло от зърното и съхранението. Възможно е единствено да се добави оцветител и консерванти, рафинирането е всъщтност мелене днешното мелене е прекалено финно и то възпрепятства доброто втасване на хляба.
Нека да отбележа и няколко разпространени заблуди отностно хляба понеже съм се занимавал за малко с хлебопроизводство.
1. Много голяма заблуда; белия хляба е вреден.
Истината е че е вреден некачестввения хляб; приготвен от лошо брашно, лошо умесен, поставен да втасва недостатачно време и другимизерий, да не ги изброявам всички, могат да се видят в предлаганите по магазините самуни.
2. Черния хляб е диетичен и съдържа полезни вещества.
Истината е че черен хляб е такъв в който се слагат трици, в много случай просто се слага нещо само да се потъмни брашното и хората си мислят че ядат хляб с витамини само защото в брашното е сложен някакъв боклук за да изглежда черен. Изследванията показват че точно в белия хляб има много витамини и минерали дошли с брашното, а от триците и плявата в черния хляб те не присъстват.
Главния извод е следния; много е важно хляба да е качественно приготвен, за предпочитане от свежо смляно брашно, въобще не си мислете че ако един самун изглежда сякаш е изваден от кофите е здравословен. В миналото е нямало такава психоза с черния хляб всеки е ял хубав прясно опечен и за това хората са изглеждали като африканците.

[addsig]

[ Това съобщение беше редактирано от: Bogoizbrania on 2005-05-19 12:49 ]

Quote:
като се молят Бог да очисти 5 те кила свинско и 2 те чаши леко виноА двете кила козе по-добро решение ли са?

Относно чревоугодничеството те съветвам да прочетеш "Писмата на душевадеца" на К. С. Луис. Не си спомням вече в кое точно писмо беше епизодът, но си струва и цялата книга да видиш, за да стигнеш до него.

Адвентистите много говорят против яденето на свинско и за вегетарианството, но никой нищо не казва за вредата от изкуствените храни:
http://duh-i-istina.net/vavilon_hrani.php

Бого, под рафиниране на брашното имах предвид всички технологии за обработка на зърното преди получаване на бялото брашно. Каква е разликата м/у груханата пшеница и булгура, от една страна и църковното зърно, да речем? Какво означава понятието отсевки?

Така, че качеството на брашното не зависи изцяло от зърното и съхранението. Степента на обработка на зърното е също важен фактор.


Идеята ми беше, че колкото повече отделяме рзличните елементи от зърното (примерно се маха зародиша, з/о съдържа мазнини и ензими, к/о намаляват трайността на брашното) толкова по-малко витамини и минерали, фибри, ненаситени мастни киселини и ензими остават.

А че хората в миналото са яли по-хубав хляб - няма спор. Просто е бил изцяло натурален и е бил получаван с технологии, които не са позволявали голямото му рафиниране. И не са познавали добавки и подсладители.

Прав си също, че не винаги черния на вид хляб е истински такъв. Затова е добре човек да яде пълнозърнест, правен от свястна фирма.

Обаче не си прав, че белия хлаб е по-богат на минерали и ценни вещества от много-зърнестия или пълнозърнестия. Един реален пример за белия и пълнозърнестия хляб. В края на 70-те години е правено изследване в Англия за предимствата от пълнозърнестия хляб. Оказва се, че случаите на апандисит при хора, к/о редовно консумират такъв хляб са около 4 пъти по-малко от тези на привържениците на белия хляб. Разликата идва от наличието на фибри, за к/о споменах в първия си постинг. Оттогава насам е тази мания по яденето на пълнозърнест хляб.

Малко факти:

Бял обогатен хляб (454 г) Пълнозърн.(454 г)

Енергия-калории: 1210 1110
Протеин-грам. 38 44
Въглехидр.-гр. 222 206
Фибри- гр. 12 51
Мазнини-гр 18 20
Желязо -мгр. 12,9 15,5
Магнезий-мгр. 95 422
Фосфор-мгр 490 1180
Калций-мгр. 572 327
Цинк-мгр. 2.81 7.63
и т.н.

Таблицата к/о използвам е от учебник по Nutrition, а тя е по данни от USDA (САЩ Департамента по земеделие).

А хората в миналото не само са яли по-хубав хляб, но и по-хубави риби, яйца, салати и пр.. И не са прекарвали по 8+ часа пред компютъра, а са работели повечко физически. (В никакъв случай не съм против компютрите, умствения труд, колите и пр. улеснения на съвременността; просто трябва да добавим към ежедневието си и умерена доза физически дейности).

Наздраве, и умнатаНИЕ В ГОРАТА СМЕ СИ ЗДРАВИ!
ДА МУ МИСЛЯТ ПОСТОЯННО РАФИНИРАЩИТЕ СЕ ХАМЕРИКАНЦИ И ГЛАДУВАЩИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!
П.С - НА НАШТА ПЪТЕЧКА ИМА СВОБОДНИ ХРАЛУПИ ! [addsig]

Абе хора, яжте разнообразна храна, който не иска да не яде месо, движете се, когато трябва постете и туй...

Между другото някой от вас гледал ли е документалния филм "Super Size Me"?...
За който не е...идеята е да се докаже на хората, че т.н. бърза закуска хич не е полезна, особено ако си я набавяш от MaCDonalds.

Та въпросния пич, здрав, наема си 3ма независими лекари, които да го следят докато яде и започва един месец само на Mac. Като се движи нормалното за един хАмериканец пеша около 1, 2 мили на ден (нещо от сорта)...и за един месец става просто красиво....можете да хвърлите едно око.

Ранътъ праи борбътъ, шъ знаити....

Дамян, посочи какъв точно хляб е ползван за изследването, посочените данни че протеините в пълнозърнестия хляб са повече е пълна безмислица. Защо данните са в грамове като в сащ се ползва друга мярка? По принцип в белия хляб при втасване се образува глутен който може да достигне до над 30% от теглото, какви са тия няколко грама протеини? Не си посочил наличието на витамини и минерални вещества който са по важни, а тези метали са много относителни и в повечето изследвания си пишат приблизителни данни, поради разликите в сортовете, местоположението и тн.[addsig]

Бого, уважавам правото ти да се съмняваш в посочената информация.

Обаче, за разлика от теб, аз посочих източника си. Логни се на google + nutritive values of food+usda. Ще влезеш на сайта на Департамента по земеделие и там се рови и сверявай колкото искаш, ако не вярваш.

Позволи ми да вярвам на тях повече, отколкото на твоите твърдения, които НЕ СА ПОДКРЕПЕНИ СЪС СЪОТВЕТНИ ПРЕПРАТКИ КЪМ КАКВИ ДА БИЛО НАУчНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. Аз цитирам международно признат източник в областта на храненето, ти цитираш.... своя опит като хлебопроизводител.

Ако наистина желаеш да ти направя проучването (вкл. с прилаганите методи, стандарти и апаратурата, използвана при измерванията) както и да те науча как се правят статистически изследвания (защото всеки артикул е всъщност представителна извадка от стотиците продукти на пазара) ще се наложи да ми платиш.

Думите ти, че там (САЩ) има други мерни единици-като довод, че информацията к/о публикувам е съмнителна, показват само невежеството ти. В областта на инженерните науки все още можеш да намериш данни в Британски Гравитационни единици, но в областта на фармация, медицина, рационално хранене почти всичко е в СИ единици. Освен това, за твое сведение 454 гр, к/о цитирам от таблицата, са точно един паунд.

Това, че хлябът е с 30% глутеново съдържание (м/у другото, знаеш ли кои протеини представляват глутена?) е най-смешното нещо к/о чувам днес. Искаш да кажеш, че хлябът има повече протеин от рибата, пилето и месата? Ами ако беше така, всички културисти щяха да нагъват хляб, вместо да се тъпчат с пилешки гърди и яйчни белтъци.

Тези метали представляват точно минералните вещества, които са полезни.

Моля ти се, мисли малко преди да пишеш! Ако мисълта и паметта ти изневеряват, вземи попрочети нещо, че иначе си много смешен!

Продължението на таблицата:

Бял обогатен хляб(454г) Пълнозърн.хл (454г)

Калий(мг) 508 / 799
Натрий(мг) 2334 / 2887
Вит.А следи / следи
Тиамин (мг) 2,13 / 1,59
Рибофлав.(мг) 1,41/ 0,95
Ниацин (мг) 17 / 17,4
Вит.В6 (мг) 0,15/ 0,85
Фол.кис.(мкг) 159/ 250
Вит. С следи/ следи

Таблицата, е взета от:
Hamilton, E.M.N; Whitney, E.N; Sizer, F.S,
"Nutrition: Concepts and Controversies", 4-th ed., West Publishing Company, St. Paul, MN, 1988, pp.604-5

А тя, от своя страна е от бюлетините на USDA. Те може да имат по-съвременна информация, затова сайта вероятно е по-актуален. Но, докато го гледах не намерих съществени разлики и ми беше по-лесно да препиша данните от таблицата от книгата.Quote:

On 2005-05-22 01:38, Damian wrote:


Моля ти се, мисли малко преди да пишеш! Ако мисълта и паметта ти изневеряват, вземи попрочети нещо, че иначе си много смешен!

А БЕ ТОЙ Е БОГОИЗБРАНИЯ И ВСИЧКО КОЕТО ГОВОРИ Е ОТ СВИШЕ! НЕДЕЙ ДА ХУЛИШ, ДАМЯНЕ! [addsig]

Дамян не се съмнявам в посочената информация а я определям като некоректна , защото не е ясно какво точно изследване цитираш.
Относно най смешното нещо, че хляба поне качественния е с съдържание на белтъчини почти колкото месото съм убеден и мога да ти посоча данни но са в печатни издания. И едно уточнение глутена не е 100% протеин а колония бактерий които съдържат голямо количество вода и други съставки като живи организми. А за културистите позна защото в съдържанието на някой от протеиновите храни се добавя и глутен или протеини извлечени от него.
И още нещо за специалист като теб, ако към дадено тесто се добави масло, мляко и малко захар и при специални условия на втасване може в експериментални условия да се достигне до рекордни количества глутен от над 50%, така че знам за какво пиша не се безпокой, такъв хляб няма търговска стойност но постигането на такива резултати е напълно възможно и в нормална пекарна.
Ако обърнеш внимание питах за какъв хляб ТОЧНО става въпрос защото "бял" хляб е търговско наименование без точни критерий и показатели за състав и технология. В по предния си пост аз започнах да обяснявам за хляба такъв какъвто би трябвало да бъде от миналото. Посочените данни от теб са за днешно време, и не отговарят на моя пост показващ какъв би трябвало да бъде хляба.[addsig]

Бого, отново показваш невежеството си.

Дефиниция на глутен:

Смес от много протеини, сред к/о преобледават глиадин, глутенин, глобулин и албумин; намира се в най-високо процентно съдържание в пшеницата и също до известна степен в други зърнени култури, обикновено свързан с нишесте/скорбяла. Той съдържа 18 аминокиселини.

Hawley's Condensed Chemical Dictionary, 12th edition

Искаш да изглеждаш умен и начетен, но си просто .... смешен с незнанието и некоректността си!

Предявяваш претенции към информацията, к/о давам, а ти нищо не цитираш. Че покажи печатните си издания, да не би това, к/о аз ти цитирам е ръкописно или устно предание?

Постъпваш като един дървен шоп, за когото "От Витоша по-високо нема, от Искъро по-длибоко нема".

С първия си постинг се опитах по внимателен начин да ти подскажа да внимаваш какво говориш. Ти продължи да упорстваш и определяше като пълни глупости казаното от мен. Втори мой постинг - с повече информация и подробности - ти продължаваш да си хулиш, като не показваш никакви източници и ръсиш пълни небивалици.

Трети мой постинг - и ти "не се съмняваш в посочената информация, но я определяш като некоректна". Ти осъзнаваш ли противоречието в думите си? На колко чаши ракия беше като го писа това?

Казах ти, да се логнеш на сайта на Департамента по земеделие, ще намериш допълнителна информация за конкретните изследвания. Вече ти казах, плати ми и аз мога да разсея всичките ти съмнения в коректността на информацията - не само ще ти намеря конкретните иследвания, ще ти кажа кой ги е правил, какви методи е ползвал, кои от всичките марки хляб на пазара са участвали и т.н. Разбираш, това е доста труд, трябва да използвам достъпа си до научни бази данни и пр.

Един цитат от Библията за твоето състояние:

"Който обича поправление, обича знание, но който мрази изобличения е невеж" Пр.12:1

И ще един:
"Присмивач се нарича оня горделив и надменен човек, който действа с високоумна гордост" Пр.21:24

Мерси за поредната доза смях, която ни предложи!Благодаря за енгриш преводите, като се успокоите пишете "мая" в гугъл и после контрол+ф и пишете "глутен" и цъкате на файнд некст. Резултата; под "глутен" в българския език се разбира точно това което казах, все пак говорим на български и терминологията я знам. Поне утре е 24 и е врене да се направим на патриоти.
а за белтъчното съдържание по долу като цъкате на франзела

http://healthyfood.info.bg/Content_Proteins.html[addsig]

Бого, а защо трябва да пиша мая, като търся определение на глутен?

Под глутен на български се разбира точно това, което и на другите езици, включително и английски. Съвкупност от протеини, намиращи се в житните култури.

Цитирай ми някаква Бг енциклопедия или речник, БДС-ИСО или дори учебник по органична химия, от к/о да се уверя, че под глутен се разбира точно това, което ти казваш. Все пак, учих органична химия и биотехнологии от Бг и руски учебници преди повече от 10 год, преди повече от 8 год чета за рационалното хранене само от английски и френски източници (на английски има много преведени и японски, руски и германски научни статии и учебници). Отдавна не живея в България, може пък там да са публикували нещо, за к/о не зная. Ама дай нещо черно на бяло, не само твоя опит и некоректни търсения в мрежата.

Мерси за сайта healthyfood.info.bg/Content_Proteins.html

Какво ми направи впечатление:

Хлаб франзела Хляб Тонус

Протеини 8,9% / 8,9%
Въглехидрати 55,2% / 41,2%

Данните, к/о аз цитирах са подобни:

бял хляб : протеини: 8,4%
Пълнозърнест: протеини 9,7%

Хлябът Тонус най-се приближава до понятието пълнозърнест хляб от всички предложени варианти, затова цитирам него. Той ми е любимия хляб, прави се без мая и освен че е полезен, е доста вкусен. Жалко че не мога да намеря нещо подобно в Сев.Америка.

На самата страница за протеините пише, че високопротеинови храни са тези, в к/о протеините представляват повече от 10%. И има куп храни (меса и риби, и ядки, бобови култури), в к/о протеиновото съдържание е ... не повече от 25%. А яйчните белтъци имат само ... 10%

Как този сайт подкрепя твоите твърдения, че белия хляб е по-богат на хранителни съставки, просто не ми е ясно.

Има инфо и за мазнините, но никаква инфо за минерален или витаминен състав, както и никаква опция за намиране на по-подробна информация.

И къде са препратките за точните изследвания, на к/о се базират данните на сайта?

Това ли ти е по-надеждния източник на информация?

О твоите уста:
"утре е 24 и е време да се направим на патриоти"

е просто вариант на:"От Витоша по-високо нема, от Искъро по-длибоко нема".

Един приятелски съвет:

Книгите, които които цитираш под ника си (и които вероятно четеш) са пълни с точни препратки и аргументи. Вземи пример от тях и не се прави на специалист по всичко.

Това е сериозен сайт; освен това ние сме християни (к/о освен всичко означава хора, които обичат истината) и затова, и по която и да е тема да пишем, трябва да правим това доколкото е възможно аргументирано и обосновано на надеждни източници.

Затова, чети повече, много повече.

Очуден съм от чудесната дискусия която стана и от многото изнесени факти,това няма как да не ме зарадва ... Спомних си и друго ... че е много важно какво ядем, но е и много важно какво кога ядем и как е приготвено... Спецялно и за Свинското и други меса приготвени по определен начин стават канцерогенни за консумация. Например пържени... Няма да обяснявам колко е вредно пърженето , просто препоръчвам който може да вари или да пече нещо просто да се старае да не го пържи продължително в каквато и да било мазнина,камо ли животинска, ... защото подобен системен начин на хранене действително и видимо ще увреди организма му ....
Друго което бих искал да засегна е кога да се храним , и кога с какво , това зависи от двигателният ни режим ... Но е прието че сутрин човек се нуждае от предимно и обилна въглехидратна храна, тъй като от въглехудратите най-бързо се освобождава енергията необходима на организма за започване на активният ден... както и преди тази храна около 30 мин да се пийне добре вода.Това е необходимо поради простият факт че докато спим не ядем, и сутринта имаме нужда от енергия,но не бавно усвояема като мазнините...
За мазнините , животинските мазнини не са нужни жизнено за организма ни, и дори вредят, а ако са пържени ... наистина вредят! Но човек се нуждае от мазнини в храната си и е добре да получава разнообразни. Зехтин , Слънчогледово олио ( и рафинирано и не ) и др ... Въглехидрати като : Цеулозата са изключително полезни за перисталтиката и за по доброто усвояване на храната,нишестето е основният въглехидрат който възприемаме,той в чист вид е неприемлив за консумация, и възприемането ми добре зависи от наличието на подходящи витамини , минерали и цеулоза .... Но наистина има въглехидрати които не са полезни и те не са малко .... например така наречените Генери ... които често се ползват от културистите за да постигнат повече маса в по кратки срокове... Аз лично преповъчвам умерено със соев или друг естествен несинтетичен протеин да се качва маса... Защото по добре малко но сигурно.А и организма си има определени лимити, няма нужда някои момчета да се вманиячават да изглеждат с огромни мускули,като знаят че и с малко по умерени форми ще имат същата реална сила и същата възможност да прославят Бог с телата си !

На последно място но на първо по важност искам да поставя че телата ни са ни дадени за Божия прослава,като ние не сме свои си , защото сме били с цена купени .... , а и създадени .... Малко или много сме отговорни , и това което сега ни се струва като ограничение ,като не ядем както ни повелява апетита,който също е повлиян от греха, своеволно , така след време ще сме доволни че няма да се налага да разчитаме на услугите на Българската реформа в здравеопазването... Защото знаем докъде са я докарали и накъде я карат... Нашата надежда е в Исус , и прославяйки Исус с телата си даваме видима надежда и на други хора тук на земята... А и здравият Дух си живее в здраво тяло , пък нечистите духове които Исус изгони от бесният предпочетоха свинете. Разбира се прекаленните диети са нещо пагубно също толкова колкото постоянното преяждане,и крайностите в тези неща ако не са грях , рано или късно водят до грях спрямо Бог,Ближните и самите себе си! А лакомията е познат порок критикуван в народното ни творчество ( Хитър Петър) , което аз много харесвам и от което можем да се поучим дори ние ,които се смятаме за Исусови последователи! (разбира се критикувано е и в Библията но това бе споменато по горе)
Бих искал да чуя мнението ви по въпроса, Кога какво да ядем?Това ме интересува лично... мисля си че Бог е предвидил според нуждите ни да се ражда в различните сезони .. ,но нямам никъкви доказателства и ще ми е изключително интересно да чуя и други мнения по това ...[addsig]

Все пак Сънчо, има някакво предубеждение към свинското в постингите ти. Я кажи открито, грешно ли е да ядем свинско или не?

Пазарът на идеи за здравословно хранене цъфти в момента. С мъжът ми сме забелязали следната тенденция: хората възприемат различните хранителни диети или режими като някакъв вид "спасение". До такава степен се вманиачват в това какво трябва да се яде и какво не трябва да се яде, кога да се яде и кога да не се яде, че им е невъзможно да общуват с други хора, без да засегнат тази тема.

Сънчо, не стигаме ли до идолопоклонство? Поне аз намирам голяма връзка между източните идеи за "автоспасението" на човека (т.е. човек сам спасява себе си чрез медитация, упражнения, ядене/неядене на определени храни и т.н.) и целият този шум около здравословното хранене.

Библията отрежда по-тривиално място за храната. Храната е за стомаха, и след това за изхода. Сърцето на човека, в което са изворите на живота, въобще не се засяга от храната. А сред героите на вярата виждаме аскетици (като Йоан Кръстител), пируващи (като Соломон, вижте и Еклесиаст), лакомни и винопийци (както нарекоха Исус Христос), вегетарианци (за известно време поне Даниил).

А идеята за "здравия дух в здравото тяло" ме разсмя. Едно време я четяхме по лозунгите в комунистическите болници. Калвин определено е нямал "здраво тяло", но пък за духа му Бог е потвърдил своето свидетелство. При Тимотей отново - здрав дух в болнаво тяло. Примери от църковната история можеш да вземеш колкото си искаш. Телесната ни скиния, както се изразява Павел, не е индикатор за здравината на нашия дух. Поне в Библията не виждаме да се прави тази връзка.

Така че не яденето на определени храни е лошо, но лакомията, т.е. невъздържаността в яденето, какъвто беше случаят, когато Бог изтреби лакомниците, които се нахвърлиха веднага на пъдпъдъците в пустинята. Пъдпъдъците нали са много здравословна храна, пък виж, Бог направо изтреби лакомните пъдпъдъкоядци.


[ Това съобщение беше редактирано от: Radoslava on 2005-05-30 11:22 ]

Също така има значение в коя страна се храниш.В България постехме много....
А и храната не струва,ако нямаш зъби.Икономисваш паста,за зъби и няколко четки...

Елементарно е, все едно да питаме:Ако пресичаме постоянно на червено, Бог ще ни спасява ли от колите? Ами следвайки логиката - все някой ще ни блъсне. Може да проявява милост, като запазва живота ни, но си носим болестите.
Според мен да внимаваш какво ядеш не е идолопоклонство, а грижа към самия теб, понеже ще боледуваш и близките ти, които евентулно ще се грижат за тебе. А пък за засягането на темата, от личен опит мога да кажа, че не е нарочно. Просто другите се интересуват винаги, когато кажеш, че не ядеш това или онова - уха, глей го тоя пък, не яде свинска наденичка, не пие разтворими сокчета и пр.
Има толкова разнообразна, дори противоречива информация за здравословно хранене и всеки си намира диетата (в смисъл начин на хранене), която му пасва най- точно. Резултатите се изразяват в приятен външен вид и добро здраве - другото е ала-бала.

Ами така си е, по малко МакГадости, повече движение...

...абе кофти е да гледаш хубаво момиче или момче да се е оставило "на Бога"....защото трябва да е много "духовен"......а после тези задници се свалят мноого трудно....хехе

Пък и човек да си управлява тялото и се грижи за него си е духовно нещо...я преяж и отиди да се молиш да видим...

"
Quote:
Има толкова разнообразна, дори противоречива информация за здравословно хранене и всеки си намира диетата (в смисъл начин на хранене), която му пасва най- точно. Резултатите се изразяват в приятен външен вид и добро здраве - другото е ала-бала.Е, съгласна съм, но НайтСънрайз пита друго нещо: дали това е ГРЯХ.

Според мен яденето/неяденето на определена храна може да има ВРЕМЕННИ ПОЛЗИ, т.е. за земния живот, но категорично съм против, че може да касае ВЕЧНИТЕ ПОЛЗИ, т.е. спасението.

Към Радослава >> Ако търсиш разрешението ми да ядеш ли свинско или не ,то не си се обърнала където трябва , потърси това в съвестта си... Не бих казал че Свинското е много по вредно от други меса , но далеч не е от полезните храни с които можем да се похвалим че се храним.Аз лично не ям не само свинско а и още няколко вида меса, както и съвсем съм отказал колбасите, може като влезем в Евросъюза да похапна някой път, но засега наистина не ми се ядът некачествени храни, съхранявани при лоша хигиена, и произвеждани по отвратителен начин... Тук съм на едно мнение и с Алеко Константинов , който пише за кланниците в Чикаго.... А съм напълно на едно мнение с Донна . От лакомия какво ли не измисля човек за да оправдае страстите си. Но и непълноценната храна бих казал че е грях спрямо самият теб, но поправим грях,разбира се за хората които никога нямат и намерение да се съобразяват с изискванията на тялото си този грях може да остане и пагубен , минимум за сегашният им живот,ако не и за вечният. Грях е малко силно казано , но май е време някой да се стресне!А и е изгодно,качествените меса и колбаси са скъпи,а лекарствата за болестите към които ни предразполага прекомерната или дори средна употреба на меса,също не са евтини. Не съм толкова богат че да давам излишни пари . Чудесен и полезен животински продукт е например изварата,киселото мляко е също нещо добро стига да не страдаш от алергии,защото има противопоказания.Но дори и без тях може... Спомнете си тримата приатели на Даннил и Той , как помолиха с риск за живота си,да не се осквернят от изрядните ястия на царската трапеза,а да се хранят с зеленчук и вода... Има различни нива на здравословно хранене и принципи... Но всеки трябва да е наясно с желаният ефект и със срока , на всяка диета която започва, както и с необходимите последствия , и да се погрижи така че на организма да не му липсва нищо съществено ....
Нещо ново ... Използването на зеленчуци и плодове съдържащи така наречените фитохимикали или фитооцветителни.( цветните зеленчуци като червени домати,диня,репички,.... имат допълнителни полезни свойства.... Казано на прост език колкото по цветни зеленчуци и плодове , толкова по полезни..
Не съм съгласен с твърдението че у нас няма подходяща храна... Мисля че именно тук зеленчуците и плодовете са с по малко нитрати и по -добри вкусови качества от колкото произведените в Америка или някои страни от ЕС ...
Относно пълните мъже и жени ,Гигго е прав, колкото и да се мъчиш да ги приемеш каквито са,понякога не се получава. Факт е че с едно правилно хранене може да се направи доста по въпроса,дори и генетично да са пълни ... не е задължително да бъдат много пълни,а и това ще им помогне да се чувстват по силни и по добре ....
Отново на въпроса на Радослава , не виждам защо ми казващш Сънчо прякорът ми означава " Нощен Изгрев " а когато е светло сънчо няма работа :П ... Сънчо ми казва единствено Божидар ,който явно обича да се заяжда с инакомислещи индивиди, в каквато негова категория явно съм влязъл. Можеш да ме наричаш например "Изгрев " или "Изгревче" или нещо друго , бъди малко оригинална , нали не искаш да изглеждаш като заядлива и зла жена , а като истинска и чиста Христова последователка!
По темата за свинското ... хайде от мен да мине ще ти дам бонус :Ако ядеш Свинско няма да направиш добро на организма си и той ще е недоволен и ще се бунтува... Същото се отнася и за прекаляване със Захар или Сол или подправки... Както и с пърженото... Вредата от тези неща се определя спрямо количеството и редовността от приема им . Тук дори не споменавам за цигари наркотици и алкохол ... Но Бог ни е дал и голям потенциял да издържаме на отрови , поне когато сме млади... , нека обаче бъдем предвидливи и или да си кътаме огромни богатства за скитане по болници на старини , или който няма такава възможност нека се вслуша в моите и в съветите на другите хора които писаха по въпроса в този форум ...
Бог разреши месната храна с една определена цел , да съкрати човешкият живот, и то на тези хора които от поколения консумират месна храна... Пъдпъдъците не бих казал че са най-полезната храна на света , но дори и да бяха имаше други постановления, да се изцеди кръвта, да бъдат опечени или сварени... да се премахне тлъстината ...а тези хора бяха толкова лакоми че ядяха нехигиенично храната си . Значи Бог винаги е държал на някои изисквания... А и всеизвестно е че съществува ефекта от настървяване. Колкото по малко е обработено месото толкова по силно се усеща,но дори в най-добре обработеното го има ... Погледнете вълците... мечките.... Акулите .. малко месо им е нужно да се настървят до степен че да разкъсат каквото им попадне наблизо ... Човекът също реагира по този начин но по слабо видимо, и все пак често разумът взема връх ... Но апетита като цяло, и конкретно в стимулиране на тези първични инстинкти свързани с убиването на животното и храненето с неговата плът се използват от дявола често днес. Особено при мъжете.Днес закона не ни задължава да колим никъкво животно , нито да ядем месо, така че като не ви гонят не бягайте.Полуфабрикатите,и някои видове колбаси с неизяснен произход могат да ви струват много... Алергии, Прекомерно високо ниво на лошият холестерол, голямо количество животински мазнини, които са трудни за обработка и се трупат там където жените пък и мъжете не желаят, като дооформят целулита и деформират тялото ... Не че искам да ви плаша , но лично аз не искам да се занимавам с подобни глупави и напълно възможни за избягване проблеми... Казвам го като човек който предимно мрази да се занимава с безмислици и глупости и да си усложнява живота , като го карат да изучава до експертна степен реформите в здравеопазването... Както някои бабки които познавам са станали вече спецялисти в тези области ! Имам си и други грижи ... А относно това къде би жиеял Божият Дух , в здраво тяло или в болно ... То мисля че би предпочел да е в храм където стопанина е подредил и приготвил трапеза за Него , а не в такъв чийто стопанин с неистови усилия се опитва да го бутне и да падат постоянно керемиди и тухли по масата и по главите на гостите....
Бог със Вас ! [addsig]

istinata e niakade tamzavisi vsi4ko ot glednata to4ka,na kakvo ypovava6 da si zdrav?na tova 4ese xrani6 zdravoslovno zabravil 4e naprazno bdi strajata ako bog ypazi grada...naistina e lydost da xodi6 pod dajda da stoi6 mokar ,da si dokara6 bronxit a sled tova da reve6 za izcelenie,tyk goverixte za vaglexidrati,maznini belta4ini ine znam kakvo.vsi4koe viarno OBA4E,kakvo da pravim s ximaiata v plodovete izelen4ycite...moga da zavr6a taka,jiveite razymno,no neka va6eto vnimanie i ypovane ne bade na va6ite deistvia na kakvo iadete i kak ,pomnete 4e ako ste zdravi toe za6oto bojiata milost e varxy vas,a ne za6oto vie ste izislili gramaja na mazninite...pozdavi

Нощен изгрев,

Това реклама на плодове, зеленчуци и млачни продукти ли е, що ли?

И кои други меса си отказал наред със свинското? Заешкото, кенгурското, конското и магарешкото?

И лафовете за настървението при акулите, вълците, при показването на парче месо направо ме разбиха.

Следвайки твоята логика мога да кажа: салатите са вредни за човешкото здраве, защото козите и зайците се настървяват като им покажеш парче салата, и не спират да ядат, даже ушите им направо плющят от лакомия

На друг човек (Богоизбрания) показах колко е некомпетентен по темата и как трябва да се пише в този сайт. С тебе ли искаш да се захвана? Последният ти постинг направо изобилства от тъпотии (по-горе посочих само една от тях).

Какъв е този нов религиозен термин - грях към собственото тяло?

С това ти наистина показваш, че стомаха ти е бог, ако и да не ядеш различни меса.

Радослава ти посочи проблема ти: духовен проблем, произтичащ от непознаване или не признаване на Библейското послание.

Естир също добави по въпроса за източника на здравето - да не уповаваме яденето или неяденето на нещо, а на Бога.

Осъзнай се, и не се опитвай да товариш другите с излишни товари!


Нощен, ей тези стихове осъждат това, което говориш:

Quote:
Римл. 8:8 А това що ядем, не ще ни препоръчва на Бога; нито ако не ядем, губим нещо; нито ако ядем, печелим нещоQuote:
Матей 7:18-19 И каза им: Нима сте и вие тъй неразсъдливи? Не разбирате ли, че нищо, което влиза в човека от вън, не може да го оскверни?
Защото не влиза в сърцето му, а в корема, и излиза в захода. (Като каза това той направи всички ястия чисти)А относно забележката ти за предпочитанията на Святия Дух към здрава къща, на която не падат керемидите, ще ти отговоря, че в телата на повечето гурута на здравословното хранене изглежда са се настанили като у дома си цели легиони нечестиви духове.

И един съвет от мен: обръщай повече внимание на Божието Слово, и по-малко внимание на басните на Елена Вайт, защото не само твоята душа си обременил с робство, но изглежда и на нашите жадуваш да метнеш някоя и друга верига.

Добре Дамяне , разбрахме че си остроумен... Но има един скромен факт , ама съвсем скромен ... Зайците ако похапнат малко салатка,едва ли след това в " Настървението" си ще се обърнат и ще похапнат лакомо от твоето месце ... Чувал ли си за мечка стръвница ? По принцип мечката не е създадена , и не се храни с месо от бозайници.Но опитвайки малко тя се настървява и става неконтролируема ... Попитай някой лисничей за по подвобна информация ... Акула също не би нападнала човек , ако не помирише кръвта му ... или рядко би нападнала... Нека не говорим че според мен във животните изобщо не е било заложено за нормално да се хранят с други животни , това е защтитен или незнам какъв ген ... който се е активирал след грехопадението. Мога да дам за пример домашната свиня , ако няколко поколения домашни прасчовци се отглеждат сред дивата природа , започват да им се появяват бивни и някои от пра пра внуците им съвсем заприличват на Глигани ...
Ще ти дам ио друг пример , аз обичам да ям плодове , наи-много ягоди , череши , ябълки и круши ... но като хапна малко череши не ставам по лаком или по агресивен ... Даже започвам да се наяждам и желанието ми намалява ...
Ефекта на настървяването се влиае най-вече от хормони които се съдържат в кръвта... Ние много трудно можем да изчистим напълно едно месо от кръвта,все в най-малките капилярчета остава по малко от нея ... именно това дава , според някои гастрономи привлекателният вкус на месото... Евреите имат спецялна технология чрез която изтискват по сложен начин с последното кръвно телце поне дотолкова докато съвестта им стане чиста че са спазили заповедта... Бог е говорил много против използването на кръвта за хранене и за каквото и да било ... изказал е много строги съдби ... Именно затова Яховистите и там още някои стигат до крайност като дори забраняват кръвопреливането... Обаче Бог си е имал причина да ги говори тези неща ... Нека някой каже че Бог не е имал причина , и че днес може да си пием кръв колкото си искаме , и ще го нарека Вампир а не Християнин ... ...
За заешкото месо , да наистина то е едно от тези които не ям ... всъщност аз ям само птичи меса , не че и те не са вредни в определен смисъл ... А не се храня със колбаси по моя лична претенция.Просто не смятам че са достатъчно качествени и им нямам вяра от какво се правярт. Но не мисля че това ми е проблем , има безброй много храни , полезни , вредни ,всякъкви...
Тук ще кажа нещо относно културата на нашият народ ... По време на Тоталитарният режим ни се втълпяваше , колко ценно било да хапнеш наденичка , шпек , суджук , луканка .... Как трябва да си богаташ за да си позволиш тези удоволствия .... Общо взето промиване на мозъци . Тези продукти са отвратителни на вкус и е въпрос на извратен вкус някой да ги харесва повече от една купа с всевъзможни пресни плодове ... Но всеки има право на лош вкус ... казват някои ....
ТОВА че съм написал във въпроса си дали , яденето на нещо е грях , и че е грях към своето тяло ... за информация на Дамян е провокативен приом от моя страна ... Грях в смисъл на безотговорност , да .Това касае отношението ти към себе си и своето тяло . От морална гледна точка това не е грях , стига да не натрапваш начинът си на живот и на други ! Разбира се едва ли Бог ще одобри факта че някой рекламира нездравословен начин на живот във вреда на съчовеците си ... Искайки да притъпи съвестта си по този въпрос ... Думичката грях използвах за да поразсъня аудиторията , и се радвам че това е забелязано... ....

"И един съвет от мен: обръщай повече внимание на Божието Слово, и по-малко внимание на басните на Елена Вайт, защото не само твоята душа си обременил с робство, но изглежда и на нашите жадуваш да метнеш някоя и друга верига. "

Тъй като аз изобщо не съм чел здравните книги на Елена Вайт ... и мисля че наистина обръщам повече внимание на Словото ... а след това получавам пряко обвинение ... Първо бих искал да разбера причините за това обвинение , къде точно разбра че искам да ти метна някоя верига ... И второ постингът ти наистина не е по темата , така че Ивайло ако е внимателен е хубаво да го забележи и изтрие своевременно ... Но нека съм малко по толерантен ... не се притеснявай Ради ... Няма да те товаря с вериги , мога най-много да ти спестя някоя болест на стари години , и ти ще ме благославяш и ще казваш
- Ей ако не беше това чеденце Ивчо да ми кажее как да живея ,нямаше имам здраве и берекет на стари години ...
( от постингите ти предполагам че си по голяма от мен)
И моля те , наистина не е коректно да предполагаш какво съм чел и какво съм искал да направя и с какво съм си обременил душата Благодаря за сестринската загриженост ... Но за жалост е твърде некомпетентна и нескопосана , и ми намирисва по скоро на лична обида. Но няма да го приема така ,ще съм малко оптимист спрямо теб , и докато не ми отправиш някъква пряка обида с която да покажеш това което явно кипи и ври в душата ти , не мисля да реагирам.
АКо не харесваш Елена Вайт , кажи и го на нея ако можеш да общуваш с мъртви ... Аз не мога , и не виждам как мога да съм ти полезен в случаят !

Нека завърша с моят съвет към вас ... Аз съм го написал най-отдолу като подпис ...
" Не пропускай възможността да кажеш Обичам Те" ... Повярвайте ми , така си пазите здравето и нервите ... Това е най-добрият сред най-добрите здравни съвети които мога да ви дам ! И много ми се иска поне с него да ме запомните ...
[addsig]

Вожде Нощен Изгрев, обичам те!

"Нека завърша с моят съвет към вас ... Аз съм го написал най-отдолу като подпис ...
" Не пропускай възможността да кажеш Обичам Те" ... Повярвайте ми , така си пазите здравето и нервите ... Това е най-добрият сред най-добрите здравни съвети които мога да ви дам !"

Обичам те!

Колко пъти да го повторя, за да се неутрализира вредния ефект на свинската пържолка, с която се "облажвам" веднъж на две седмици?

"Добре Дамяне , разбрахме че си остроумен..."

Мерси за комплимента . Ние пък разбрахме обратното за тебе.

Имаш страхотен начин на обосноваване. Как следния пример подкрепя тезата ти, че яденето на месо поражда настървение, просто не ми е ясно:

"Мога да дам за пример домашната свиня , ако няколко поколения домашни прасчовци се отглеждат сред дивата природа , започват да им се появяват бивни и някои от пра пра внуците им съвсем заприличват на Глигани ..."

Искаш да кажеш, че глиганите с бивни се хранят с месо ли? Или че отглеждането им в "дивата природа" е свързано с подхранване с месо?

Да си поговорим и за зайците:
"Но има един скромен факт , ама съвсем скромен ... Зайците ако похапнат малко салатка,едва ли след това в " Настървението" си ще се обърнат и ще похапнат лакомо от твоето месце ... "

Ами и аз това казвам - зайците настървено ръфат салатите и тревите, както хищниците - жертвата. За да докажеш, че яденето на месо произвежда настървение и жестокост ни покажи, как зайци почват да се хранят с месо и малко по малко стават зайци-стръвници!!!

"Чувал ли си за мечка стръвница ? По принцип мечката не е създадена , и не се храни с месо от бозайници.Но опитвайки малко тя се настървява и става неконтролируема ... Попитай някой лисничей за по подвобна информация ..."

Ще последвам съвета ти, като отида на къмпинг в северно Онтарио - пълно е с кафяви мечки и дори гризли; само дето вместо да си хапват човешко месо, предпочитат да си хапнат от барбекютата и хамбургерите на летовниците; затова в наръчниците за къмпингуващите едно от главните предупреждения е: "Не си прибирайте храната в палатката; по-добре я вържете на високо м/у две дървета или хвърлете на определените за това места" Обяснението е просто - за мечките това е лесно достъпна храна и те ядат всичко - включително салати и огризки от плодове. Нямам под ръка лесничей на к/о да задам въпроси за мечката стръвница. Но, си спомням един мечкарски разговор с хижаря на х.Демяница в Пирин, к/о ми каза,че стръвниците са просто болни животни, к/о почват да се хранят с мърша, понеже им е трудно да изминават големи разстояния за
да си набавят достатъчно растителна храна и за тях болни или слаби/малки домашни животни (като овце) са лесен източник на храна.

А за акулите... по-добре гледай по-често Дискавъри и чети учебниците по биология за про-гимназиална възраст, че много имаш да наваксваш с материала

Но най-ме разсмя довода:"Ще ти дам ио друг пример , аз обичам да ям плодове , наи-много ягоди , череши , ябълки и круши ... но като хапна малко череши не ставам по лаком или по агресивен ... Даже започвам да се наяждам и желанието ми намалява ... "

Какво доказва това?
Ами аз като хапна пържолка, толкова бързо се насищам, че често не мога да си изям порцията и дори пропускам десерта. (Дори да е любимите ми плодове). И вместо да се настървя и стана агресивен, така ми се доспива, че жена ми полага много усилия да ме накара да си измия зъбите

"Ефекта на настървяването се влиае най-вече от хормони които се съдържат в кръвта... " Хубаво твърдение. Дай доказателство - някоя книжка или научна статийка да прочетем та да научим кои са тези хормони, как влияят и на кое влияят.

Във връзка с това - защо ли пропускаш от анализа си най-кръвожадните животни - комарите и пиявиците?

"ТОВА че съм написал във въпроса си дали , яденето на нещо е грях , и че е грях към своето тяло ... за информация на Дамян е провокативен приом от моя страна ... Грях в смисъл на безотговорност , да .Това касае отношението ти към себе си и своето тяло . От морална гледна точка това не е грях , стига да не натрапваш начинът си на живот и на други ! Разбира се едва ли Бог ще одобри факта че някой рекламира нездравословен начин на живот във вреда на съчовеците си ... Искайки да притъпи съвестта си по този въпрос ..."

Да приложим собствените ти думи към тебе, когато пишеш:"Тези продукти са отвратителни на вкус и е въпрос на извратен вкус някой да ги харесва повече от една купа с всевъзможни пресни плодове ... Но всеки има право на лош вкус ... казват някои ...."

Какво се получава - че ти самият ни натрапваш твоите вкусове и предпочитания и се опитваш да ни накараш да се чувстваме извратени и безотговорни.

Затова твоето "Обичам те" кънти кухо. То е лишено от съдържанието - нелицемерна любов.


Охоо ! Той глиганът може би няма да те похапне, обаче едва ли и ще те остави жив... Не пренебрегвай очевидното ,каквото и да ти звучи кухо,ако е вярно приеми го ... Виждам че обичаш споровете .... Относо съвета който ми искаш по колко пъти да казваш обичам те. Казването няма да ти помогне особено много ако не е последвано и от определени действия ... Исус е казал " Който ме обича ,ще пази учението Ми" или на друго място " Който ме люби ще пази Моите заповеди"... Разбира се обичта към ближният и към Бога са основата на учението на Исус ...

" Ами аз като хапна пържолка, толкова бързо се насищам, че често не мога да си изям порцията и дори пропускам десерта. (Дори да е любимите ми плодове). И вместо да се настървя и стана агресивен, така ми се доспива, че жена ми полага много усилия да ме накара да си измия зъбите "

лошо виж как заради месото тормозиш жена си :П хахаха , нормално е да се насищаш бързо от пържола, животинските мазнини и протеините бързо насищат... Надявам се наистина да не ставаш агресивен когато жена ти насила те вкара в банята все пак за да си измиеш зъбите ... Предполагам си случил на търпелива жена ! Евала ... Пази си я и не я тормози много !
О на мен ми се струва извратено и ненормално от гледна точка на това че хората които ядът месо не си дават сметка за това че се хранят с трупове от умрели жотни,Бозайници,като нас хората... предпочитам да ме сметнат за някъкъв закоравял природозащитник отколкото за отколкото за лаком месоядец... мхм ... ами аз бях честен относно моето мнение по въпроса.Какво е вкусно според теб?Човек формира вкусът си на базата на някъкви навици.хора които са свикнали да ядът люто го смятат за най-вкусното.То възбужда определено рецептори.Някои казват че човешкото месо било най-вкусно, аз обаче не смятам да тествам за да разбера дали е така .... В началото Бог даде на хората определен вид храна, след грехопадението прибави и други храни , след потопа разреши употребата на месо, и изведнъж продължителността на живота спадна многократно.... Какво означава думата вкусно ... Мислиш ли че Бог ни е вложил като убием животно и го изядем да ни е по вкуско отколкото ако ядем това което според Него е най-добро за нас ? По подобен начин бих определил и вкусът на хората към филми с екшън и кървави драми ... има тръпка , има нещо... Или филми на ужасите ... вкусът се възпитава според потребностите на всеки . Според духовните търсения ... " Каквото подхранваш това ще расте ... " Извинявай ако съм те обидил с нещо Дамяне ...
Относно какви хормони има в кръвта, и тн ... един от тях е адреналинът ... , но за по пълна информация ще погледна тук там , аз обикновенно когато имам време да пиша съм или в университета или в зала , все далеко от моето PC и от библиотеката ми, и все се каня да взема да набера някой нещица с доказателства за това онова , но все не остава време за нищо ... Не съм много по писанията във форуми,по мои впечатления в тях се оправят по добре последователни и имащи време за размисли и писане обстоятелствено хора с флегматичен или меланхоличен темперамент ... аз като Холерико-Сангвиник съм пълна противоположност на това , постоянно съм зает и когато мога пиша , оползотворявам времето и знанията си ... когато ,ако имам време ... Виждам колко интересни въпроси има по темата и ми се иска да отворя още от тях ... Но засега бих ти казал че ти благодаря за това че пак ме накара да се посмея на това за Мечките и мечкарниците ... Радвам се че и ти си се посмял ... Той смехът е здраве ... Като за теб малко ще корегирам мисълта ...
: Не пропускай възможността да ОБИЧАШ БЛИЖНИЯТ КАКТО СЕБЕ СИ ![addsig]

NightSunrise,

Когато ти дойда на гости, обещавам да ям каквото ми сложиш на масата. Но в моята къща нямаме проблем с яденето на месо, нито Бог има проблем с това. Но когато ми дойдеш на гости, пак обещавам ти няма да ядем месо в твое присъствие

Поздрави[addsig]

Нощен Изгрев, приятно ми е да си събеседвам с теб - няма спор, веселяк си.

Обаче, тези твои думи: "О на мен ми се струва извратено и ненормално от гледна точка на това че хората които ядът месо не си дават сметка за това че се хранят с трупове от умрели жотни,Бозайници,като нас хората... предпочитам да ме сметнат за някъкъв закоравял природозащитник отколкото за отколкото за лаком месоядец... " и "но за по пълна информация ще погледна тук там , аз обикновенно когато имам време да пиша съм или в университета или в зала , все далеко от моето PC и от библиотеката ми, и все се каня да взема да набера някой нещица с доказателства за това онова , но все не остава време за нищо ..." показват твоето състояние. А то е много добре характеризиранео от Гари Норт в книгата "Безусловна капитулация" -

"?Християните, които не са дисциплинирали себе си да четат непрекъснато, са оставени на милостта на своята среда. Те ще цитират тези идеи, които се разпространяват в нашето хуманистично общество. Ние трябва да бъдем хора, даващи популярните идеи, които се разпространяват в обществото, а не купчина начинаещи дистрибутори на използвани идеи, развити от хуманистите и демонистите.?

"Относно какви хормони има в кръвта, и тн ... един от тях е адреналинът". Очаквам твоите доказателства за хормоните, които са в кръвта и които водят до настървение. Дори гимназиалните ученици знаят, че кръвта съдържа хормони и адреналинът е един от тях. Ти трябва да докажеш твърдението си, че съответните хормони водят до настървяване. Щом ходиш в университет, очаквам НАУчНИ доказателства - от университетски учебници, научни списания и семинари. Не приемам доказателства от вестник "Лечител".

"Като за теб малко ще корегирам мисълта ...
: Не пропускай възможността да ОБИЧАШ БЛИЖНИЯТ КАКТО СЕБЕ СИ ! "

Точно така обичам ближните си. Както вече казах на Данката във форума за смъртното наказание, почнат от него - когато изобличавам, очаквам да бъда изобличаван. Както е писано в Притчи "Явното изобличение е по-добро от онази любов, която не се проявява". И затова сравнявам всяка своя идея (както и тези на ближните си) със стандарта/правилата на Божието Слово - "Чрез Твоите правила станах разумен; за това мразя всеки лъжлив път". Пс119:104

И понеже виждам, че имаш моралната подкрепа на Данката, който също като тебе се опитва да представи собствените си погрешни идеи за Божие Слово и за морален стандарт за всики християни, то ще ви цитирам част от коментара на Д. Чилтън относно легализма.

"3) Третата форма на легализъм е разгледана в Римляни 14 и Колосяни 2: Иззискването за покорство на създадени от човека правила. Легалистите в Галатия поне могат да бъдат похвалени за тяхното настояване на библейски постановления. Те грешаха сериозно, но стандартите им произлизаха от Писанието. Но Павел също трябваше да се бори срещу един множество правила, които произлизат от чисто човешки предразсъдъци и които някои християни се опитваха да наложат върху останалите. ?Не похващай; не вкусвай; не пипай,? заповядваха те ? без Бог да е казвал нещо такова. Има много неща оставени на личната съвест, вкус и индивидуална особеност, които трябва да си останат такива. Но всички ние сме диктатори по сърце и често не желаем нищо друго освен да накараме другите да се подчиняват на нашите чудатости. В този смисъл Роналд Сайдър е легалист. Той много се доближава ? без да преминава ръба в много от своите действителни твърдения ? до създаването на правила от всякакви небиблейски стандарти. Според него, християните трябва да ?живеят скромно,? да ядат по-малко месо и никакви банани, да се противопоставят на производството на спиртни напитки и да раздават всичкия си доход, който надвишава минимума на оцеляването. Казва ли Библията и една дума за някое от тези неща? Не ? което не означава, че трябва да бъдем невъздържани месоядци и бананоядци (понеже това също не ни е заповядано). Въпросът е, че ние никога не трябва да защитаваме като ?по-християнски? някой стандарт, който не е стъпил на ясна библейска основа. " (Д.Чилтън, "Производителните християни във века на манипулаторите чрез вина", гл.1-Библейският закон и християнската икономика [URL=http://bgrecon.commentary.net/bgrecon/BCIL.htm]

Еееххх Дамяне Дамяне.... Ако не бе изпълнен с толкова предрасъдъци, колко силен щеше да бъдеш ти за Господ. Научи се какво е това смирение, човече. Недей да се залъгваш че на Бог е угодно всеки път да се доказваш колко си интелигентен (което е факт), но че на първо място е да покажеш любов и разбиране, и ако искаш да покажеш на брата си верния път, кажи му Истината така както той иска да му бъде казана, а ако не знаеш как, не бързай да наричаш събеседника си с имена и т.н. Защо не си писал нищо по темата ''Християнска гордост'' ? Твърде горд ли си да пишеш по такава тема ? Очаквам мнението ти !

''2 Всичките пътища на човека са прави в неговите очи,
Но Господ претегля сърцата.
3 Да върши човек правда и правосъдие
Е по-угодно за Господа от жертва
4 Надигнато око и горделиво сърце,
Които за нечестивите са светилник, е грях.''

Подкрепям те че така настойчиво се бориш за правдата и правосъдието, както и те подкрепих по тази тема, но ти не го разбра поради предрасъдъците които имаш спрямо мен.
Или ако ти дойде на гости Нощен Изгрев ще му сервираш една тлъста пържола за вечеря, та да има за какво да спорите ? Или ще се съобразиш с него като с по слаб във вярата ?

Поздрави

[addsig]

[ Това съобщение беше редактирано от: Danka on 2005-07-15 11:53 ]

Данка мерси. Очаквам показване на предразсъдъците, които ми пречат да бъда силен за Господа. Може би това, че вярвам на Библията като Божие слово? Или, че следвам примера на Исус, апостолите и пророците и изобличавам лъжеученията, в които Нощния Изгрев (тук) и ти (относно смъртното наказание) вярвате?

Нещо бъркаш понятията мъдрост и интелегентност. Целта ми с участието по някои теми от този сайт е една - следване примера на Превъзходната Мъдрост - Господ Исус Христос, самият аз да придобия мъдрост.

"Превъзходната мъдрост възгласява по улиците, издига гласът си по полощадите ....Глупави, докога пе обичате глупостта? Присмивачите до кога ще се наслаждават в присмивките си, и безумните ще мразят знанието? Обърнете се при изобличението ми. Ето, аз ще излея Духът си на вас, Ще ви направя да разберете словата ми." Пр.1:20-23

Кажи ми, това ли беше начинът, по който посочените от мъдростта категории хора искаха да чуят истината? Въпреки това, когато Бог говори, аз мълча и пред Него признавам, че съм глупак и широко отварям уши и очи, за да добия разум.

Освен това, не съм парадирал със знанията си (да съм си показал степента на образование и квалификациите си?). Но защо пък да не ги използвам в изобличаването на една или друга лъжа?

И аз, ако сме на една маса с Нощен Изгрев, няма да ям месо за да не стана причина за препиране относно съмненията му . Обаче, в този форум изобличаваме убежденията му. Забележи, той осъжда тези, които ядат месо, нещо което Рим.14 изрично забранява.

Мерси и за "подкрепата", но наистина нямаше нужда.

Със здраве