Възстановени архиви от ChurchBG.com
само за разглеждане и четене без възможност за писане
(всеки, който чете тези страници се съгласява с условията за ползване)

Възстановени архиви > Статии > Мастурбацията

Мастурбацията

Мастурбацията

За този проблем не се пише в Библията. Затова какво трябва да е относението ни кам него. Грях ли е, или не!

Думата мастурбация идва от латинските думи ?манус?, което значи ръка, и ?турбация? - възбуда. Или мастурбацията е да пипаш половите си органи с ръка, за да получиш сексуална наслада, да стигнеш до оргазъм. Това е самозадоволяването.

Около 96% от младите мъже /студенти/ мастурбират

80% от религиозните мъже мастурбират

75% от жените мастурбират

90% - от децата и тийнейджърите.

Мастурбацията, наречена още солов секс, е обичайна практика. Сама по себе си мастурбацията не е непристойно или мръсно нещо, а е част от живота на повечето хора, по едно или друго време от своя живот. Много самотни мъже мастурбират за да освободят спермата натрупала се в семенните торбички. Много жени мастурбират за да се освободат от сексуалният глад ако нямат съпруг.

Много семейни мъже и жени мастурбират при особени случаи ? раздяла, бременност, болест или могат да практикуват взаимна мастурбация в брака си.

Но има и хора, които никога не са мастурбирали.

Това е голям проблем на юношеството, който отминава ? нормално явление през определен период от юношеството.

Мастурбацията започва с половото съзряване и може да продължи дълго в зависимост от това дали се подхранва или не.

Какво не е мастурбацията:

1. Тя не е нещо мръсно или презряно. Много християни са я обявили за табу. Много християни я практикуват и имат вина. И понеже темата е табу, те го смятат това за грях.

2. За много хора семейната среда е изработила погрешно мислене за това. Ако родителите са показвали отвръщение към половите органи на детето ? тогава детето си мисли, че този част от него е гнусна, лоша, мръсна и ще се чувства виновно, когато мастурбира.

3. Няма зрели християни, които да споделят, че са се борили с мастурбацията. Така повечето християни си мислят, че те са единствените, които я практикуват. И понеже това е една скрита област от нашият живот, навсякъде се мълчи за нея. Повечето, които мастурбират, мислят, че вършат грях.

4. За младежите мастурбацията е част от израстването, нещо обичайно премълчавано в църквата, защото се боим да наречем нещата с истинските им имена.

Но е опасно, ако тя са задълбочи и премине в брака.

Психологически разрез на мастурбацията

Тя е себецентрична и себеудовлетворяваща, но по принцип тя е само симптом на един по-дълбок проблем. Мастурбацията може да е видимия проблем, но тя не е истинския. В основата стои самотата, отсъствието на удовлетворяващи взаимоотношено, копнеж по интимност, безпокойство или депресия.

Липсата на себеприемане също води до мастурбация. Също младежи, израстнали в семейство с насилие, понякога се обръщат към мастурбацията за утеха. В един свят на болка, отхвърляне, насилие от родителите, мастурбацията ги кара да се чувстват по-добре. Често младите се пристастяват към мастурбацията, което говори за емоционална болка. И колко емоционалната болка е по-голяма, толкова желанието за мастурбация е по-голямо. Мастурбацията се използва още за освобождаване от душевното напрежение, за забравяне на проблема, за успокоение, за избягване от действителността, за заместител за секса.

Ако един човек използва мастурбацията като бърза процедура за освобождение от сексуалнен глад, тя не е грях, но те пристрастява.

Това, което подтиква към мастурбация е мисленето. В повечето случаи тя е съпроводена с фантазии, желания, еротични мисли, със задържането на нечий образ в ума когато изживяваш своите сексуални удоволствия. Всички видове порнофилми, порносписания, порнография възбуждат плътта и те карат да мастурбираш. Много хора си задават въпроса ?Защо не мога да се въздържам от мастурбация?. Защото я подхранваш в мислите си.

Защо християните отхвърлят мастурбацията?

Днес света приема мастурбацията като нещо добро и нужно. Светът казва: ?Щом едно нещо ти доставя удоволствие ? прави го.? Но това не е библейско.

Мастурбацията е нарушение на Божия план за секса в брака. Ако тя е само в юношеството ? тя се изживява, но ако тя се подхранва ще се прехвърли в брака и човек се пристрастява.

При мастурбацията сексуалната връхна точка бива изживявана единствено и само за собственото "Аз?, докато Божият план за секса е да задоволим сексуалната нужда на брачния другар и той твоята. И вместо сексуалността да се практикува както Бог е замислил ? да правиш щастлив другия до тебе, самозадоволяването развива навика да се насладиш сам на сексуалния дар и търсейки да задоволиш и ощастливиш само себе си.

Сексуалността е дар, който трябва да се сподели с брачния другар, а не сам за себе си.

Мастурбацията води до затваряне на личността, защото удоволствието се изживява само за себе си, а Божия план ? да се изживее заедно с брачния другар.

Мастурбацията може да стане навик и да изгради крепости в ума и да зароби личността. Тя прави зависим човека. Действа като наркотик. Тя изкривява сексуалната природа да човека.

Кога мастурбацията е грях?

Когато се яви вината. Християските младежи, които мастурбират винаги имат вина. Понякога младежите се събират да мастурбират групово и това е предпоставка за хомосексуална връзка.

Мастурбацията е погрешна, когато е придружена с четене на порнографска литература или гледане на такива филми. Порнографията подбужда мастурбацията. Порнографията влиза в ума, става идол, а мастурбацията е акт на поклонение пред този идол. Накрая това създава крепост, пристрастява е става капан. Неправилното действие не е самата мастурбация, а придружаващите я мисли.

При мъжете по правило мастурбацията се придружава от развратни мисли. Те си представят еротични картини с желана жена и мислено се сношават с нея. Така те често сменят партньорките си и всеки път го правят за да се задоволят. Порнографията ги стимулира, за да мастурбират.

Ако младеж, който редовно мастурбира, се ожени, това ще го преследва и в брака. Той е застрашен от умствена изневяра ? има опасност този мъж да мастурбира в ума си и с други жени. Тогава се попада под стиха, описан в Мат.5:28 ?Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си.? Той не ще може да предостави своята сексуалност в служба на брачния партньор, не може да насочи сексуалната си енергия към жена си и да задоволява нейните потребности.

Когато мастурбацията е пренесена в брака, тя казва: ?Аз нямам нужда от другия пол ? мога и сам? и това разбива брачната връзка. А Бог рече: ?Не е добре за човека да бъде сам, ще му създам подходящ помощник.?Биб.2:18. Тогава мастурбацията е грях. Още тя е грях когато е станала натрапчиво действие, има пристрастяване. Целият ти ден преминава в мисли около това кога и къде ще мастурбирам. Това е грях. Когато мастурбацията ти изчерпва сексуалната енергия и не можеш да задоволиш своя брачен другар е грях. Тези личности се затварят в себе си и не мислят за сексуалните нужди на брачния си другар. Според І Кор.7:5, нямаме право да лишаваме брачния партньор от съпружеско сношение, защото отваряме брака си за сатанинска намеса.

Самата мастурбация, понеже е придружена с фантазии става форма на идолопоклонство, като хората във въображението стават секссимволи или хората създадени от Бога стават играчка в ума ни за задоволяване на сексуалната похот.

Мастурбацията е любов насочена към себе си ? нарцисизъм, докато сексуалността е дар, който трябва да даряваме на други в брака.

Самата мастурбация без фантазии може да не е грях, но тя и другата мастурбация пристрастяват ? стават навик и изграждат крепости в ума, които пречат. Ако момче и момиче практикуват взаимна мастурбация преди брака, това може да стане навик и в последствие в брака да имат проблем със сексуалния си живот. Поради навика да стигат до оргазъм чрез взаимна мастурбация, гениталния секс може да не ги задоволява и те да страдат.

Това е една от последиците на предбрачната мастурбация. Ако една жена отхвърля сексуално съпруга си, той преминава към мастурбация. Много мъже които нямат сексуален контакт с жена си, гледат порнография, чрез което се възбуждат и после мастурбират.

Някои жени, които са самотни или мъжете им имат мърза еякулация и не могат да ги задоволят, също прибягват към самозадоволяването. От тази неща има изход и жената трябва да потърси съвет за бързата еякулация на съпруга си.

Понякога брачната двойка от страх да не забременее жената избягват гениталния секс и практикуват взаимна мастурбация. Това води до изкривяване на сексуалността като дар, с който даряваме брачния си партньор, защото практикуваната мастурбация се прави с цел стигане до оргазъм, себезадоволяване. Това е егоцентрична любов, която затваря личностите в брака.

Изцелени

В Библията стих като този ?Не мастурбирай!? няма, така че сама по себе си мастурбацията не е грях. Но Библията осъжда умственият грях /Мат.5:28/ - това е когато мастурбацията е придружена от фантазии и образи в ума. Това е блудство в ума, прелюбодейство ? І Кор.3:14 ?Бягайте от блудодеянието?.

Начин да се стравиш с мастурбацията е контрол и дисциплина над ума. Избягвай местата, които ще възбуждат платта ти ? барове, дискотеки, плажове.

Не гледай неща, които ще подхранват страстите ти.

Не слушай неща, които ще те възбуждат.

Римл.13:14 ?Облечете се в Господа Исуса Христа и не промишлявайте за страстите на плътта?.

Мастурбацията лесно става навик и изгражда крепост в ума. Затова човек да се научи да държи ума си чист, да не разпалва ?плътските страсти?, като държи в ума си тия фантазии и еротични картини.

Не подхранвай мастурбацията с порнографска литература и мечти. Не позволявай на Сатана да прожектира на ума ти сексуални картини. Пази ума си чист.

Употребявай ума си за Божието слово, учи, спортувай, занимавай се с полезни неща.

Вслушай се в езика на вината. Прецени дали обвиненията на съвестта ти са от Светия Дух или от Сатана. Защото ако не се спавиш с тази вина, тя ще упражни емоционален натиск върху тебе, това ще създаде напрежение, което ще те тласне отново към мастурбацията. Създава се порочен кръг. Ако вината ти говори, че ти си нечист, грешен, мръсен, че секса е срамно, грешно ? това е от Сатана. Отмахни този начин на мислене. Пренасочвай сексуалната си енергия в други полета за действие ? социални, културни, духовни, естетични.

Ако правиш всичко това и все пак ти се слечи да мастурбираш, не давай място на Сатана да те обвинява и съсипва. Помисли си ?Маструрбацията ли е най-голямата ми спънка в живота или има нещо друго, на което да обърна внимание?.

?Падах, Господи, и този път

Не мога повече, не ще успея никога

Засрамен съм, не смея да те гледам?.

А Господ ще отговори:

?Хайде, сине, погледни нагоре

Не е ли наранена главно твоята суета?

Ако ме обичаш ти щеше да скърбиш

Но също да се довериш?

Поискай прошката Ми и бързо изправи се

Знай не падането е най-лошо,

А долу да стоиш!?

Макар че не се говори конкретно в Библията за мастурбация, има и такива стихове, които ни карат да се въздържаме от нея.

Римл.6:12-23 ? Частите на тялото трябва да се използват като инструмент на правдата.

Римл.13:13-14 ? Апоспол Павел ни учи да имаме контрол над ума и дисциплина в мисловната дейност.

І Кор.6:19-20 ? Ние сме храм на Св. Дух и трябва да пазим този храм чист.

ІІ Кор.7:1 ? Да се предпазваме от всяка плътска и духовна нечистота ?като се осъвършенстваме в святост със страх от Бога?.

І Кор.7:4 ? В брака в сексуалната сфера всеки има власт над другия. И сексуално трябва да пазим тялото си за брачния другар, за да задоволим нуждата му.

І Сол.4:4 ? Да пазим своя съсъд в святост и почест.

І Петр.2:11 ? Ап. Петър призовава вявращите да се въздържат от плътски страсти, които воюват против душата, защото ние сме временно тук.

За контaкти:

Гергина Кирякова

0746/23539, 087/779998


Публикувано на 09.11.2002 10:08:50 от Ивайло Тинчев
< назад към всички статии